Data publicării:

Talibanii ordonă închiderea saloanelor de coafor și înfrumusețare din Afganistan

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Talibanii au ordonat saloanelor de coafor și înfrumusețare din Afganistan să își închidă activitatea, în cea mai recentă restricție cu care se confruntă femeile, din cauza dictaturii religioase.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Virtuții și Viciilor din Afganistan a declarat că întreprinderile a o lună pentru a se conforma, începând cu 2 iulie, când au fost informate pentru prima dată despre mișcare, scrie BBC.

Libertățile femeilor s-au redus constant de când talibanii au preluat puterea în 2021.

Ei au interzis adolescentelor și femeilor accesul în sălile de clasă, sălile de sport și parcuri și, recent, le-au interzis chiar să lucreze pentru Națiunile Unite.

Talibanii au decretat, de asemenea, că femeile ar trebui să fie îmbrăcate într-un mod care să le descopere doar ochii și trebuie să fie însoțite de o rudă de sex masculin dacă parcurg mai mult de 72 km.

Restricțiile au continuat, în ciuda condamnării internaționale și a protestelor din partea femeilor, precum și a activiștilor care au vorbit în numele lor.

Închiderea saloanelor de înfrumusețare a făcut parte dintr-o gamă largă de măsuri impuse de talibani și când au fost ultima dată la putere, între 1996 și 2001. Dar s-au redeschis în anii de după invazia Afganistanului condusă de SUA din 2001.

Reacționând la noua restricție, o femeie afgană care a vorbit anonim a declarat pentru BBC: „Talibanii le îndepărtează cele mai elementare drepturi ale femeilor afgane.

„Încalcă drepturile femeilor. Prin această decizie, acum le privează pe femei de a oportunitatea de a oferi servicii unor altei femei. Când am aflat vestea, am fost complet șocată.

"Se pare că talibanii nu au niciun plan politic în afară de concentrarea asupra corpului femeilor. Ei încearcă să elimine femeile la fiecare nivel al vieții publice".

Saloanele de înfrumusețare au rămas deschise chiar și după ce talibanii au preluat puterea în urmă cu doi ani, după retragerea forțelor americane. Dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din afara saloanelor erau vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Guvernul taliban nu a explicat ce a determinat interdicția sau ce alternative, dacă există, ar fi disponibile femeilor odată ce saloanele se închid.

O altă femeie afgană care a cerut să nu fie numită a spus că prietenii ei au confirmat închiderea saloanelor de coafură din Kabul și din alte părți. „Este o veste mai șocantă pentru femeile afgane”, a declarat ea pentru BBC. „Am ieșit și am văzut că toate saloanele din localitatea mea sunt închise”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel