Talibanii le interzic femeilor să acceseze parcuri și târguri de distracții din capitala afgană
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 10 noi 2022, 18:18
WhatsApp
Talibanii le interzic femeilor să acceseze parcuri și târguri de distracții din capitala afgană
Talibanii le interzic femeilor să acceseze parcuri și târguri de distracții din capitala afgană
Talibanii le-au interzis femeilor afgane să intre în parcurile publice și târgurile de distracții ale capitalei, la doar câteva luni după ce au ordonat ca accesul să fie separat în funcție de sex.

Noua regulă a fost introdusă săptămâna aceasta. Femeilor li se interzicea deja să călătorească fără o prezență masculină și sunt obligate să poarte hijab sau burqa ori de câte ori ies din casă.

De asemenea, școlile secundare pentru fete au fost închise de peste un an în cea mai mare parte a țării, notează The Guardian.

Rusia recrutează forțe speciale din Afganistan care au luptat alături SUA. Moscova îi amenință cu deportarea în mâinile talibanilor dacă refuză: „Nu au de ales”

Soldații forțelor speciale afgane care au luptat alături de trupele americane și apoi au fugit în Iran după retragerea haotică a SUA de anul trecut sunt acum recrutați de armata rusă pentru a lupta în Ucraina, au declarat trei foști generali afgani.

Ei au spus că rușii vor să atragă mii de foste comandouri afgane de elită într-o „legiune străină” cu oferte de plăți constante, de 1.500 de dolari pe lună și promisiuni de adăposturi sigure pentru ei și familiile lor, astfel încât să poată evita deportarea în mâinile talibanilor, notează The Guardian.

„Nu vor să se lupte – dar nu au de ales”, a spus unul dintre generali, Abdul Raof Arghandiwal, adăugând că aproximativ zece comandouri din Iran cu care a trimis mesaje se tem cel mai mult de deportare. „Mă întreabă: „Ce ar trebui sa facem? Dacă ne întoarcem în Afganistan, talibanii ne vor ucide.”

Arghandiwal a spus că recrutarea a fost condusă de forța mercenară rusă Wagner Group. Un alt general, Hibatullah Alizai, ultimul șef al armatei afgane înainte de preluarea talibanilor, a declarat că efortul a fost asistat și de un fost comandant al forțelor speciale afgane care locuia în Rusia și vorbește această limbă.

Recrutarea rusă vine după luni de avertismente din partea soldaților americani care au luptat cu forțele speciale afgane. Aceștia au explicat și în trecut că talibanii intenționează să-i ucidă pe colaboratori și că trupele s-ar putea alătura inamicilor americani pentru a rămâne în viață sau din răzbunare față de fostul lor aliat.

„Nu i-am scos din joc pe acești indivizi, așa cum am promis, iar acum problema revine la origini”, a spus Michael Mulroy, un ofițer CIA pensionar care a servit în Afganistan, adăugând că în comandourile afgane erau luptători înverșunați. „Nu vreau să-i văd pe niciun câmp de luptă, sincer, dar cu siguranță nu luptând împotriva ucrainenilor”.

Detaliile operațiunii au fost raportate pentru prima dată de revista Foreign Policy săptămâna trecută, pe baza unor surse militare și de securitate afgane nenumite. Recrutarea are loc în timp ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă un efort de mobilizare, care a determinat aproape 200.000 de bărbați ruși să fugă din țară pentru a scăpa de serviciul militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?