Talibanii au preluat alte două capitale regionale. Situația tensionată escaladează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Talibanii avansează în Afghanistan, capturând alte două mari orașe din țară. 

Militanţii talibani au preluat sâmbătă controlul asupra a încă două capitale de provincii din Afganistan, continuându-şi ofensiva începută în urmă cu nouă zile, relatează Agerpres, citând DPA. Forţele de securitate afgane şi oficialităţile guvernamentale au părăsit oraşul Asadabad, capitala provinciei Kunar din estul ţării.

De asemenea, forţele de securitate au părăsit şi oraşul Gardez, capitala provinciei Paktia, din sud-estul teritoriului afgan. Talibanii au preluat întâi controlul asupra închisorii oraşului şi i-au eliberat pe deţinuţi, potrivit unui membru al parlamentului afgan, Yar Baz Hamidi.

Forțele s-au retras pentru a evita victimele colaterale

Apoi, pentru a se evita victime în rândul populaţiei civile, forţele de securitate afgane s-au retras într-o cazarmă militară, în timp ce talibanii au intrat în clădirile guvernamentale din oraş.

Până sâmbătă dimineaţa, militanţii islamişti intraseră şi în Maimana, capitala provinciei nordice Faryab, şi au pregătit alte atacuri asupra principalului oraş din nordul Afganistanului, Mazar-i-Sharif.

În prezent talibanii controlează capitalele unui număr de 21 dintre cele 34 de provincii din Afganistan.

MAE, avertisment pentru români

Ministerul Afacerilor Externe le cere românilor din Afghanistan să părăsească de urgenţă ţara, iar celor care au de gând să viziteze acest stat le cere să evite deplasarea.

De asemenea, MAE avertizează într-un comunicat „că aceste evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate”. Ministerul român reaminteşte că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaţionale la Kabul şi faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, capacitatea de intervenţie a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situaţiei de securitate din această ţară.

MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Totodată, cetăţenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaţionale la Kabul (Afganistan), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel