Taj Mahalul riscă să se prăbuşească. Vezi trei preşedinţi români care au apucat să se fotografieze lângă mausoleu
Taj Mahalul, cea mai celebră atracţie turistică din India, care primeşte anual circa patru milioane de vizitatori, riscă să se prăbuşească în următorii cinci ani, dacă autorităţile nu vor lua rapid măsuri, deoarece fundaţia sa de lemn putrezeşte.
Mausoleul din marmură, vechi de 358 de ani, are fisuri care au apărut anul trecut în construcţie, iar cele patru minarete ale monumentului riscă să se prăbuşească.
"Taj (Mahalul - n.r.) se află pe malul râului Yamuna, care a secat. Această situaţie nu a fost prevăzută niciodată de constructori. Râul face parte din conceptul arhitectural, iar dacă râul moare, Taj nu poate supravieţuit", a avertizat istoricul Ram Nath.
Râul Yamuna este victima creşterii economice a Indiei, un număr mare de companii folosind apa din amonte de Taj Mahal. În plus, poluarea a luat amploare şi numeroşi copaci din zonă au fost tăiaţi, pentru a face loc unor noi şosele. Iar aceşti copaci apărau monumentul de furtunile de praf.
Apărătorii Taj Mahalului subliniază că este indispensabil să fie construit un baraj pe râul Yamuna. În plus, trebuie replantaţi copaci şi canalizată apa, potrivit militanţilor ecologişti.
Desemnat una dintre cele şapte noi minuni ale lumii de New Seven Wonders Foundation, Taj Mahalul a fost construit între 1630 şi 1653 de împăratul Shah Jahan în memoria soţiei sale Arjumand Banu Begam.
În 1983, a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO şi rămâne astăzi printre cele mai vizitate şi faimoase monumente din lume.
De-a lungul timpului trei președinți în exercițiu ai României au reușit să se fotografieze în preajma mausoleului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News