Data publicării:
Taiwanul va riposta la agresiunile Chinei, în timp ce SUA menţin angajamentele de apărare
Taiwanul trebuie să fie "în alertă" în contextul activităţilor militare chineze, a anunţat marţi Administraţia de la Taipei, avertizând că va riposta în cazul unei agresiuni militare a Chinei, în timp ce Statele Unite au semnalat că menţin "angajamentele solide" de apărare în relaţia cu Taiwanul.
"Taiwanul trebuie să fie în alertă. China depăşeşte din ce în ce mai mult limitele. Întreaga lume a observat acţiunile repetate ale Chinei de încălcare a acordurilor regionale de pace şi presiunile asupra Taiwanului", a declarat marţi premierul Su Tseng-Chang, citat de agenţia Reuters.
"Taiwanul trebuie să îşi consolideze capabilităţile militare. Doar atunci, ţările care vor să anexeze Taiwanul nu vor îndrăzni să recurgă uşor la forţă. Doar când ne vom putea ajuta singuri, ne vor putea ajuta şi alţii", a subliniat premierul Taiwanului.
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte "catastrofale" asupra păcii în Asia.
Taiwanul nu vrea o confruntare militară, dar, "dacă sunt ameninţate democraţia şi stilul de viaţă, Taiwanul va face totul pentru a se apăra", a subliniat Tsai Ing-Wen.
Taiwanul a observat 148 de avioane militare chineze care au pătruns în ultimele patru zile în spaţiul aerian taiwanez. Activităţile militare chineze s-au intensificat în contextul Zilei Naţionale a Chinei. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile.
Japonia şi Australia pledează pentru dialog / Statele Unite menţin "angajamentele" de apărare a Taiwanului
Japonia şi Australia au exprimat preocupări privind amplificarea tensiunilor şi au lansat apeluri la dialog între Beijing şi Taipei. "Japonia crede că este esenţial ca situaţia din Taiwan să fie paşnică şi stabilă", a declarat ministrul de Externe de la Tokyo, Toshimitsu Motegi.
"Soluţionarea disensiunilor referitoare la Taiwan şi alte probleme regionale trebuie realizată prin dialog şi fără ameninţări privind utilizarea forţei sau a presiunilor", a transmis, la rândul său, Ministerul australian de Externe.
Statele Unite au denunţat activităţile militare chineze şi au transmis "mesaje clare" privind "angajamentele solide" de apărare a Taiwanului.
Statele Unite au relaţii neoficiale cu Administraţia proindependenţă din Taiwan şi tocmai au aprobat vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.
Nave militare din SUA, Marea Britanie, Olanda, Canada şi Noua Zeelandă au efectuat sâmbătă şi duminică exerciţii comune în largul Insulei japoneze Okinawa. La manevrele navale au participat inclusiv portavioane din SUA şi Marea Britanie, precizează Mediafax.
Vezi și: Incursiune militară chineză de amploare în apropierea Taiwanului. SUA califică acțiunea drept provocatoare / VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News