Data actualizării:
Data publicării:

Pas esențial pentru Taiwan de protecție în fața Chinei, cu asistența Marii Britanii

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Taiwanul urmează să aibă acces la serviciul de internet prin satelit în orbită joasă până la sfârșitul lunii, pentru a se proteja în cazul unui atac chinez.

Taiwanul urmează să aibă acces la serviciul de internet prin satelit în orbită joasă până la sfârșitul lunii, un pas pe care guvernul îl consideră esențial în cazul unui atac chinezesc care ar putea afecta comunicațiile insulei.

Serviciul va fi furnizat printr-un contract între principalul operator de telecomunicații din Taiwan, Chunghwa, și compania britanică-europeană Eutelsat OneWeb, semnat anul trecut. Această acțiune marchează o nouă piatră de temelie în eforturile Taiwanului de a aborda vulnerabilitățile sale tehnologice, în special în ceea ce privește accesul la internet, după eșecul încercărilor de a obține acces la serviciul Starlink al lui Elon Musk.

Musk a fost criticat în 2023, după ce a declarat că Taiwan este parte integrantă a Chinei

Copreședintele Chunghwa, Alex Chien, a declarat că se așteaptă o acoperire 24 de ore până la sfârșitul lunii, cu acces comercial imediat ce se va atinge toate nevoile.

Taiwan este sub amenințarea unui atac sau invazie din partea Chinei, care susține suveranitatea istorică asupra insulei și a jurat să o anexeze, inclusiv prin forță militară, dacă va fi necesar. În același timp, Taiwanul se confruntă cu un val constant de atacuri cibernetice și a avut probleme repetate cu cele 15 cabluri subacvatice ce o conectează la restul lumii, adesea deteriorate de ancorele navelor.

Ca răspuns, Taiwan a promis să construiască propria rețea de sateliți, subliniind utilitatea esențială a rețelelor fiabile în conflicte, cum ar fi cel din Ucraina, unde forțele armate se bazează în mare parte pe Starlink, furnizorul principal de internet prin satelit în orbită joasă (LEO). Sateliții LEO orbitează între 200 și 2.000 km deasupra Pământului, fiind adesea folosiți pentru comunicații. Peste jumătate din miile de sateliți LEO activi sunt Starlink, în timp ce OneWeb, inițial o companie britanică, a lansat doar câteva sute, potrivit informațiilor furnizate de The New York Times.

Starlink nu este disponibil în Taiwan, deoarece negocierile au eșuat din cauza cerinței Taiwanului ca o entitate locală să dețină majoritatea acțiunilor într-o potențială societate mixtă.

Oficialii taiwanezi sunt, de asemenea, îngrijorați că interesele de afaceri ale lui Musk în China și comentariile sale despre pretențiile Beijingului asupra Taiwanului ar putea afecta furnizarea Starlink în caz de conflict.

Musk a fost criticat în 2023, după ce a declarat că Taiwan este parte integrantă a Chinei. Totuși, oficialii taiwanezi spun că Taiwanul trebuie să aibă un plan de rezervă în acest sens.

"O întrebare pentru jucătorii comerciali, precum OneWeb și alții..."

„Sateliții de orbită joasă asistați de Marea Britanie compensează cel puțin nevoile actuale ale Taiwanului, dar pot fi totuși supuși interferențelor sau întreruperilor”, a spus el. „Este important să urmărim implementarea unor sisteme suplimentare, cum ar fi cabluri submarine, sateliți de orbită joasă din alte țări, etc.”

Fostul președinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis aproape 10 miliarde de dolari (7,6 miliarde de lire sterline) pentru dezvoltarea industriei spațiale naționale, inclusiv pentru o rețea de internet prin satelit internă. Taiwanul plănuiește să lanseze primul dintre cei doi sateliți de comunicații până în 2026.

Jason Wang, directorul de operațiuni al ingeniSPACE, a declarat pentru The Guardian că proiectul este realizabil. „Nu există nicio îndoială că Taiwanul poate produce sateliți. Întrebarea este dacă pot face acest lucru la scară mare și dacă pot fi trimisi în spațiu suficient de repede,” a spus Wang. De asemenea, este necesar să poată înlocui rapid sateliții, în cazul în care aceștia sunt vizați în timpul unui conflict. „Aceasta este, de asemenea, o întrebare pentru jucătorii comerciali, precum OneWeb și alții”, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel