Data actualizării:
Data publicării:

Taiwanul reactivează sistemele de apărare antiaeriană pentru a contracara amenințarea din partea Chinei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Armata chineză se face tot mai simțită în apele teritoriale ale Taiwanului. Răspunsul Taipeiului e concret și concis.

Vehiculele care transportau lansatoare de rachete produse local în Taiwan au trecut printr-un oraș din sudul insulei în timpul weekend-ului, în cadrul repoziționării forțelor armate pentru a face față creșterii amenințării militare din partea Chinei.

Imaginile furnizate de grupul local de observare a avioanelor Taiwan ADIZ au arătat convoiul de sisteme Tien Kung 3, sau Sky Bow 3, în mișcare prin orașul de la malul mării Hengchun, în comitatul sudic Pingtung, sâmbătă, notează Newsweek.

Cele mai recente sisteme de rachete sol-aer Sky Bow 3 ale Taipeiului sunt un element cheie în apărarea antiaeriană a insulei, în mod obișnuit gestionată de armată. Prezența lor a reamintit locuitorilor locali despre activitatea tot mai frecventă a armatei chineze în cerurile învecinate.

Beijingul revendică insula guvernată democratic ca parte a teritoriului chinez, deși Partidul Comunist nu a guvernat niciodată acolo. Politica guvernului chinez nu exclude utilizarea forței pentru a atinge scopul său final de control politic asupra Taiwanului.

Diferența de capacitate între a doua și a 21-a economie mondială este semnificativă și se adâncește. Taiwan își întărește eforturile de apărare și planifică să cheltuiască 2,5% din PIB pe apărare în acest an, față de 2% anul trecut, excluzând bugetele speciale.

Începând cu 1 ianuarie, recruții tineri înrolați în serviciul militar obligatoriu vor fi antrenați timp de până la 12 luni, mai mult decât regimul anterior de patru luni, într-un demers al Taipeiului de a-și pregăti mai bine cetățenii pentru o criză și, totodată, pentru a arăta hotărârea sa de a se apăra împotriva unei invazii.

Platformele Sky Bow 3 transferate la Hengchun din nordul Taiwanului au fost o reacție la activitatea continuă a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez în apropierea spațiului aerian sudic al insulei, a declarat Shu Hsiao-huang, cercetător asociat la Institutul pentru Cercetare în domeniul Apărării Naționale și Securității, cel mai important think tank militar din Taiwan.

În ultimii ani, China a trimis un număr din ce în ce mai mare și o varietate de aeronave militare în zona de identificare a apărării aeriene revendicată de Taiwan pentru a testa reacțiile și pentru a menține forțele aeriene și sistemele de apărare cu rachete ale Taiwanului în stare de alertă.

Ministerul Apărării al Taiwanului intenționează să modernizeze o duzină de baze de rachete care au găzduit sisteme de rachete mai vechi și să le înlocuiască cu sisteme Sky Bow 3 până la sfârșitul anului 2026. Un purtător de cuvânt contactat de Newsweek a declarat că ministerul nu face comentarii despre desfășurarea forțelor.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări scrise de comentarii.

Seriile de rachete de apărare antiaeriană Sky Bow au fost dezvoltate de Institutul Științific Național Chung-Shan, deținut de stat. Sky Bow 3 a fost prezentat publicului în 2007 și a intrat în producție în masă în 2014.

Racheta a fost proiectată pentru a contracara amenințările, inclusiv „aeronave, rachete de croazieră, rachete anti-radiații și rachete tactice cu rază scurtă”, conform NCSIST, așa cum se menționează pe site-ul său.

Sistemul de apărare produs în Taiwan este utilizat alături de bateriile de rachete sol-aer Patriot fabricate în SUA, pentru a oferi insulei o acoperire mai mare la altitudini joase.

Cu toate acestea, racheta Sky Bow 3 costă o șasea parte din prețul omologului său american. De asemenea, are o rază mai mare decât Patriot și, cu o viteză maximă de Mach 7, călătorește aproape de două ori mai repede decât cea mai avansată iterație a platformei de rachete americane, a declarat Shu, cercetătorul INDSR, pentru Newsweek.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel