Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - 29 august, sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiuri și tradiții în această zi importantă
29 august este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc. Ce trebuie făcut și ce nu în ziua în care se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuit în ziua de 29 august, zi înscrisă în roșu în calendarul bisericesc, fiind o zi de post indiferent de ziua din săptămână în care cade.
Astfel, postul înseamnă abținerea de la mâncarea ”de dulce”, adică lapte, ouă, carne, pește, precum și derivatele acestora, dar și o înfrânare a faptelor și gândurilor păcătoase.
Biserica ne cere să postim în această zi pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, dar și să ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan Botezătorul.
Ziua tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de ”Înălțarea Sfintei Cruci”, prăznuită la 14 septembrie și de Ajunul Botezului Domnului, cinstit pe 5 ianuarie.
De asemenea, Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul încheie șirul sărbătorilor din anul bisericesc, an care se termină pe 31 august. Mai mult decât atât, luna august este o lună a ultimelor evenimente legare de cea de-a doua venire a Domnului, aici amintim Schimbarea la față (6 august), Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Potrivit site-ului creștin-ortodox, în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinții Părinți au fixat șase sărbători în calendar, trei dintre ele fiind trecute cu cruce roșie (7 ianuarie - Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și 29 august - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul) și trei cu cruce neagră (23 septembrie - Zămislirea Sfântului Ioan Botezatorul, 24 februarie - Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul și 25 mai - A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul).
Ce nu trebuie făcut pe 29 august
În această zi, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin, deoarece sunt asociate cu sângele și amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan.
Totodată, nu e bine să se mănânce fructe și legume rotunde, care ar putea semăna cu un cap și nu se va folosi cuțitul la tăiat, pâinea și alte alimente rupându-se cu mâna, potrivit traditii-superstitii.ro.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul
”Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News