SWIFT, arma de care se teme Kremlinul
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Fotografie de Dimitro Sevastopol de la Pixabay
Fotografie de Dimitro Sevastopol de la Pixabay
Unii o numesc "opțiunea nucleară".

În timp ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent, menite să îl descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie în Ucraina, există o măsură în special care pare să lovească cu teamă în inima Kremlinului: tăierea țării de la sistemul bancar global, scrie DC Business

Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Legiuitori ruși de rang înalt au răspuns spunând că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri.

"Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], dar nici cumpărătorii, în primul rând țările europene, nu vor primi bunurile noastre - petrol, gaze, metale și alte componente importante", a declarat marți Nikolai Zhuravlev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului rus, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Ce este SWIFT?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este utilizată în prezent de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Neexistând nicio alternativă acceptată la nivel mondial, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibilă pentru instituțiile financiare să trimită bani în interiorul sau în afara țării, provocând un șoc brusc pentru companiile rusești și pentru clienții lor străini - în special pentru cumpărătorii de petrol și gaze naturale exportate în dolari americani.

"Întreruperea ar pune capăt tuturor tranzacțiilor internaționale, ar declanșa volatilitatea valutară și ar provoca ieșiri masive de capital", a scris Maria Shagina, cercetător invitat la Institutul finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center. Excluderea Rusiei din SWIFT ar determina o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este condus de un consiliu format din 25 de persoane, printre care se numără Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapărților din Rusia. SWIFT, care se descrie ca fiind un "serviciu public neutru", este constituită în conformitate cu legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel