Sute de pinguini Adelie, morți în Antarctica. Oamenii de știință investigează situația
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
Sute de pinguini Adelie  au fost găsiți morți în Antarctica. Oamenii de știință estimează că numărul acestora ar putea fi mult mai mare.

Cercetătorii din cadrul unei expediții științifice în Antarctica a găsit luna trecută 532 de pinguini Adelie morți, iar potrivit acestora, una dintre cauzele care ar fi dus la moartea altor mii de pinguini din zonă ar putea fi gripa aviară, potrivit unui comunicat al Federation University Australia, transmite Reuters, citează Agerpres.

Deși oamenii de știință  suspectează că virusul mortal al gripei aviare H5N1 a ucis pinguinii, testele de teren nu au fost concludente, a precizat universitatea. Probele sunt trimise la laboratoare care, speră cercetătorii, vor oferi răspunsuri în lunile următoare.

Oamenii de știință sunt îngrijorați în special de faptul că gripa H5N1, adesea fatală, ar putea decima speciile amenințate de pinguini și alte animale de pe îndepărtatul continent sudic.

Boala s-a răspândit mai agresiv decât oricând în fauna sălbatică de când a ajuns în America de Sud în 2022 și a ajuns rapid în Antarctica, unde primul caz de H5N1 a fost confirmat în februarie.

”Acest lucru are potențialul de a avea un impact masiv asupra faunei sălbatice care este deja afectată de lucruri precum schimbările climatice și alte stresuri de mediu”, a declarat Meagan Dewar, biolog specializat în fauna sălbatică la Universitatea Federation, care a participat la cea mai recentă expediție.

Biologul a declarat pentru Reuters că pinguinii Adelie morți au fost găsiți înghețați la temperaturi sub zero grade și acoperiți de zăpadă pe insula Heroina.

Numărul exemplarelor ar putea fi cu mult mai mare

În acest context, Dewar și echipă de cercetători nu au putut număra toate cadavrele de pe cea mai mare insulă, dar au estimat că numărul acestora ar putea ajunge la câteva mii de exemplare.

Potrivit biologului, pe insula Heroina o colonie de aproximativ 280.000 de pinguini se înmulțește în fiecare an, dar că în momentul în care expediția a ajuns în zonă, pinguinii vii se mutaseră deja de pe insulă.

De asemenea, expediția lui Dewar a constatat prezența gripei aviare de tulpină H5 în peninsula antarctică și pe trei insule din apropiere la păsările marine skua, prădători care se hrănesc cu ouăle și puii de pinguin.

În plus, Dewar mai spune că și pinguinii împărat se pot confrunta în viitor cu amenințarea gripei aviare. ”Există acum potențialul ca pinguinii împărat să fie afectați în primăvara anului viitor”.

Citește și: Mai multe specii de păsări sălbatice, afectate drastic de gripa aviară, în Marea Britanie și Irlanda

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel