Data publicării:

Sute de oameni au participat la mitingul pro-parteneriat civil din București / Foto

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sute de oameni au mărșăluit în București pentru a atrage atenția cu privire la parteneriatul civil, un drept fundamental al cuplurilor din România, gay sau heterosexuale.

Citește și: Cum a votat cel pe care îți vei pune (sau nu) ștampila la referendumul pentru familie. Ce păreri au candidații la prezidențiale despre comunitatea LGBTQIA+

Sute de persoane au participat, sâmbătă, la mitingul pro-parteneriatul civil al Asociației MozaiQ, organizație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans și intersex), scopul acestui miting fiind acela de a atrage, încă o dată, atenția asupra parteneriatelor civilie pentru toate cuplurile. S-a mărșăluit de la Piața Universității (din fața Teatrului Național București) până la Piața Victoriei, iar scopul marșului de astăzi a fost acela de a atențioa autoritățile statului asupra problemele cu care se confruntă persoanele LGBTI, între care și parteneriatul civil, care nu are o reglementare adecvată nici măcar pentru persoanele care nu vor să se căsătorească civil.

Potrivit site-ului iubimlafel.ro, parteneriatul civil este o formă alternativă a căsătoriei civile, dar care ar oferi drepturi civile, care ar oferi drepturi fundamentale atât cuplurilor gay, cât și celor heterosexuale, printre care drept la moștenire, drept de vizită în spital, drept de a lua decizii medicale cu privire la partener, drept la pensie de urmaș, stabilirea cadrului legal pentru regimul bunurilor comune acumulate de-a lungul relației, oficierea relației în fața stării civile, protecția constituțională a cuplurilor necăsătorite.

Conform unor date din recensământ, în România trăiesc peste 200.000 de cupluri necăsătorite, majoritatea heterosexuale, care nu au niciun fel de recunoaștere din partea statului și care ar beneficia de pe urma legalizării parteneriatelor civile.

De altfel, în Parlament există o serie de propuneri legislative privind legalizarea parteneriatelor civile, iar printre acestea trebuie reamintit PLX-152/2019, o propunere legislativă care a primit deja mai muște avize favorabile de la mai multe comisii din Cameră, precum comisia pentru egalitate de șanse, comisia pentru drepturile omului și comisia pentru muncă.

Mai mult decât atât, adoptarea unei astfel de legislații a devenit, anul trecut, o obligație expresă a României, în contextul în care a venit o condamnare de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nerecunoașterea unor cupluri gay.

CEDO spune că România trebuie să ofere un cadru legislativ pentru ca aceste cupluri să beneficieze de protecția statului. Hotărârea CEDO este obligatorie și trebuie implementată cu celeritate.

FOTO: DC News Andreea Deaconescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel