Sute de mii de maşini TESLA, chemate în service. Probleme la sistemul autopilot
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Sute de mii de maşini Tesla se vor întoarce în service pentru rezolvarea unor probleme la sistemul autopilot. 

Autoritățile din China au hotărât că mașinile Tesla vândute pe teritoriul țării au probleme cu sistemul Autopilot. Acesta este aparent prea ușor de activat din greșeală, motiv pentru care Tesla va trebui să „repare” aproape 300.000 de mașini care se aflăm în prezent pe străzile din China. Chiar dacă Tesla a anunțat acest eveniment drept o „chemare în service”, adevărul este că șoferii acestor mașini nu trebuie să ajungă la un centru de reparații Tesla, ci vor primi „reparația” printr-un update de software, scrie go4it.ro.

Problema, cauzată de criza cipurilor

Conform datelor oficiale, această problemă afectează aproape 275.000 de mașini, adică aproape toate modelele pe care le-a livrat în China, cât și câteva mașini care au fost importate în țară înaintea lansării oficiale. Totuși, doar mașini din gamele Model 3 și Model Y par a fi afectate, nu și Model S și Model X, care nu se produc în fabrica Gigafactory din China.

211.256 mașini Model 3 produse în China între datele 19 decembrie 2019 și 7 iunie 2021, 35.665 mașini Model 3 importate în China și produse în 2019, cât și 38.599 mașini Model Y produse în 2021 până la data de 7 iunie, vor trebui să fie „reparate” de Tesla. Aparent, acestea sunt echipate cu vechiul sistem de procesare, modelul Hardware 2.5. Aparent, mașinile produse în China nu au trecut încă pe Hardware 3.0, cea mai nouă versiune a sistemului de procesare, din cauza crizei globale de cipuri.

Autoritățile din China spun că sistemul Autopilot, cel care oferă asistență în timpul mersului, precum păstrarea benzii, schimbarea automată a benzii, păstrarea distanței față de vehiculul din față și recunoașterea semafoarelor, este prea ușor de activat, uneori fiind activat chiar automat. Din acest motiv, sistemul poate pune pasagerii și șoferii în pericol.

De altfel, multiple accidente au fost raportate de-a lungul timpului în modul de condus cu Autopilot activat, însă majoritatea au fost cauzate de faptul că șoferii nu mai erau atenți la drum sau la avertizările mașinilor. Autopilot nu este însă echivalent cu condusul autonom. Acel sistem se numește Full Self-Driving și este disponibil în versiune beta pentru cei care au cumpărat această funcționalitate. Momentan, Full Self-Driving este disponibil doar în SUA și doar pentru o selecție limitată de proprietari Tesla. Elon Musk se așteaptă ca sistemul să fie lansat „în curând”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel