Sute de copii îşi petrec vacanţa de vară în natură, alături de salvatorii montani din Harghita
Sute de copii din Harghita, dar şi din alte judeţe ale ţării, îşi petrec vacanţa de vară în natură, alături de salvatorii montani, care îi învaţă tehnici de supravieţuire în spaţiul montan, noţiuni de orientare, de prim ajutor, dar îi familiarizează cu plantele medicinale pe care le întâlnesc în pădure.
Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Örs, a declarat, pentru Agerpres, că, în prezent, se derulează o tabără de ciclism montan la Băile Harghita, unde participă 20 de elevi, şi o tabără de escaladă, salvare montană şi speologie în Cheile Vârghişului, la care au parte circa 100 de copii şi părinţi, urmând ca în luna august să se mai desfăşoare alte tabere în zona Odorhei, în munţii Călimani, dar şi la Harghita Mădăraş. Până la începerea şcolii, Fekete Örs estimează că aproximativ 500 de copii vor lua parte la aceste programe.
Potrivit şefului Salvamont, în taberele organizate de Serviciul Salvamont Salvapeo, copiii învaţă tehnici de supravieţuire în areal montan, noţiuni de prim ajutor şi salvare montană sau cum trebuie să se orienteze, dacă se rătăcesc.
Fekete Örs a explicat că a aflat de la un copil prezent în tabără, care participase şi la ediţiile trecute, că acesta a ştiut ce să facă atunci când el şi părinţii săi s-au rătăcit în pădure şi cursurile ţinute de salvamontişti l-au ajutat foarte mult în respectiva situaţie.
Elevii mai învaţă în aceste tabere noţiuni de astronomie, se familiarizează cu plantele medicinale din pădure, dar primesc şi responsabilităţi, "pentru a se simţi utili şi importanţi".
Şeful salvatorilor montani harghiteni spune că interesul e foarte mare de la an la an, fiind programate deja şi taberele pentru anul viitor. În plus, la taberele din Harghita vin şi copii din alte judeţe, dând exemplul unor elevi din Constanţa care participă în fiecare iarnă la tabere de schi.
"Deja am ajuns să avem atât de multe solicitări, încât nu mai putem face faţă. Până acum, mergeam noi în şcoli să-i convingem, iar acum suntem ocupaţi şi pe anul viitor. Sunt clase întregi care ne solicită să facem tabere pentru ei şi în cursul anului, atunci când e 'Şcoala Altfel' sau e vacanţa de iarnă şi organizăm tabere de schi. Avem mai multe clase din Constanţa care vin anual la tabere de schi, iar la taberele de vară vin copii şi din alte judeţe decât Harghita. Eu cred că cel mai important lucru pe care îl facem este educarea copiilor, pregătirea lor nu doar pentru excursii şi drumeţii în natură, ci şi pentru viaţă. Aici învaţă ce înseamnă seriozitatea, ordinea, cum să se comporte în societate, să-şi dezvolte spiritul de echipă, aici leagă prietenii frumoase", a declarat Fekete Örs.
El a vorbit şi de importanţa acestor tabere în prevenirea accidentelor montane şi a cazurilor de rătăcire pe munte, copiii urmând să devină adulţi care vor şti să se comporte în spaţiul montan.
"Pot să spun că în prevenirea accidentelor ne ajută enorm, pentru că deja avem cazuri foarte puţine de rătăciţi. Educarea şi munca de prevenire a dus la acest rezultat. Aceşti copii sunt adulţii de mai târziu care vor iubi natura şi o vor ocroti, vor şti că nu trebuie să taie arborii, să arunce deşeuri şi vor şti cum să se comporte atunci când merg în excursii şi drumeţii", a conchis Fekete Örs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News