Sute de angajaţi ai primăriei din Istanbul, anchetaţi. Primarul, principalul opozant al lui Erdogan
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Turcia a lansat o investigaţie asupra a sute de angajaţi ai municipalităţii din Istanbul, condusă de opoziţie, acuzaţi legături cu grupuri militante, lucru ce a provocat critici acerbe din partea primarului oraşului.

Primarul Ekrem Imamoglu este un reprezentant al principalului partid din opoziţie, cel Popular Republican (CHP), şi este văzut de mulţi drept potenţial contracandidat al preşedintelui Recep Erdogan, scrie Reuters.

De la lovitura de stat eşuată din 2016, Turcia a investigat şi judecat zeci de mii de persoane acuzate de legături cu militanţii într-o represiune despre care grupurile pentru drepturile omului spun că a fost folosită ca pretext pentru a înlătura disidenţa. Guvernul a declarat că acţiunile sunt necesare având în vedere gravitatea ameninţărilor cu care se confruntă Turcia.

Ministerul de Interne a anunţat duminică pe Twitter că a început o anchetă asupra a 455 de persoane care lucrează la primăria din Istanbul şi la companii afiliate acuzate de legături cu militanţi kurzi, împreună cu peste 100 despre care se presupune că ar avea legătură cu grupuri de extremă stânga.

Ce spune ministrul de interne

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că ancheta nu a fost îndreptată către instituţie în sine. „Ancheta noastră nu are legătură cu municipalitatea nimănui. Ancheta noastră este lupta împotriva terorii şi trebuie să ţinem Turcia în alertă”, a spus acesta reporterilor. El a precizat că cei vizaţi „nu sunt doar cei care mătură şi curăţă străzile”, ci ar putea include şi persoane cu funcţii de conducere.

Imamoglu a criticat declaraţia ministerului, spunând că sugerează că cei care urmează să fie investigaţi au fost deja judecaţi. „Daţi un număr de suspecţi şi apoi deschideţi o anchetă”, a spus Imamoglu. „Ce fel de anchetă este asta? Dacă aţi ajuns la o decizie, atunci duceţi-i la închisoare”, a adăugat el.

Primarul a spus că ministerul nu a furnizat informaţii cu privire la cei cercetaţi, la două săptămâni după ce Soylu s-a referit pentru prima dată la aceştia, adăugând că procedurile municipalităţii de angajare includ verificarea antecedentelor penale ale solicitanţilor.

Sondajele de opinie arată că popularitatea lui Erdogan a atins un minim din ultimii şase ani şi că ar putea pierde în faţa potenţialilor rivali la alegerile programate pentru 2023. Imamoglu, care ar putea fi un potenţial rival, a devenit primar al Istanbulului în 2019, după ce l-a învins pe candidatul partidului de guvernământ. Acesta a declarat că pentru moment singurul obiectiv este să-şi facă meseria de primar, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel