Susţinerea lui Băsescu, bombă cu efect întâziat pentru PPE. Congresul de la Bucureşti de o importanţă crucială
Criza economică a generat la rându-i nevoia de schimbare a tendinţelor politice la nivel mondial. Semnale există. Dacă, înainte de criză, partidele de dreapta din Europa acaparaseră puterea în majoriatea ţărilor europene, scrutinurile care au loc în această perioadă demonstrează o cădere a Popularilor. Analistul Ionuţ Vulpescu consideră că un semnal decisiv a fost dat chiar în perioada referendumului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Disputa dintre populari şi socialişti, dar mai ales dezbaterea care a vizat România au marcat trendul de scădere al PPE.
Popularii au fost cei care au cerut dezbaterea pe situaţia politică din România. Ulterior, mare parte a acestora nu s-au prezentat, ceea ce a dat şansa stângii europene să se impună. Grupul Popularilor nu se bucură de sprijin nici în ţările de provenienţă. Alegerile din Polonia au marcat venirea la putere a liberalilor. Un alt semnal a fost dat din Olanda, unde au câştigat tot liberalii.
"Au urmat Danemarca şi Franţa, Belgia şi Croaţia (stat în curs de aderare, în care ultimele doua cicluri de alegeri au consfintit un tandem presedinte-premier social-democrat). În Germania, Italia si Spania, sondajele arata o înfrângere la mare distanţă a reprezentantilor dreptei, iar în primele două dintre acestea, la anul sunt programate alegeri parlamentare", precizează Ionuţ Vulpescu în analiza realizată pentru revistacultura.ro.
În timpul referendumului, grupul PPE i-a susţinut pe Traian Băsescu şi PDL cu toate forţele. Pe lângă fireasca susţinere a unui membru al aceleiaşi familii politice, miza este una politică. Pentru PPE România este una dintre ultimele redute care mai pot fi apărate. Menţinerea lui Traian Băsescu la putere era esenţială. Dacă mai pica o figură importantă din tabloul PPE, criza în interiorul familiei politice s-ar fi adâncit şi mai mult.
Susţinerea PPE s-ar putea dovedi însă o bombă cu efect întârziat. Electoratul din România a votat, a decis, dar din Europa semnalul a fost altul. Sondajele actuale arată că UE a pierdut mult la capitolul încredere în România, iar această neîncredere ar putea fi sancţionată la votul din 2014.
Congresul de la Bucureşti, momentul cheie al viitorului PPE
Congresul care va avea loc la Bucureşti în perioada 17-18 octombrie, are o importanţă deosebită pentru liderii PPE. 2012, respectiv 2013 sunt ani electorali în multe ţări importante (Germania, Italia sau România). Sondajele nu arată prea bine pentru partidele de dreapta. Angela Merkel riscă să-şi piardă poziţia de cancelar al Germaniei. În România, sondajele arată o victorie zdrobitoare a USL în campania parlamentară.
Congresul de la Bucureşti va fi unul al deciziilor. Pe lângă alegerea unei noi conduceri, liderii PPE vor trebui să gândească o serie de strategii pentru a reuşi să aducă corabia la mal. De menţionat că în 2014 vor fi alegerile europarlamentare. Conform algoritmului politic actual, PPE riscă să piardă puterea, care ar reveni socialiştilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News