Data publicării:
Suspendare Igor Dodon. Decizia Curții Constituționale
Sesizarea privind suspendarea președintelui Moldovei a fost depusă de democrați, dupa ce Igor Dodon a refuzat să promulge mai multe legi adoptate de Parlament.
Curtea Constitutionala a decis. Președintelui Igor Dodon i-a fost suspendat dreptul de a promulga 5 proiecte de lege. Asta după ce Curtea Constituțională a decis, luni, să admită o sesizare făcută de către democrații Sergiu Sîrbu și Andrian Candu. În proiectele de lege se regăsește Vânzarea Stadionului Republican Guvernului SUA, pentru construcția ambasadei, cea privind sărbătorirea la 9 mai a Zilei Europei, noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale și la reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri, conform Radio Chișinău.
La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Parlamentului, Andrian Candu a retrimis mai multe pachete de lege către președintele Igor Dodon pentru promulgare, după ce acesta a refuzat semnarea acestor acte prima dată.
Președintelui „i-a fost supendat dreptul"
Potrivit legislației Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova adoptă legi, care ulterior ajung pe masa președintelui pentru a fi promulgate. Președintele poate refuza semnarea unor proiecte de lege. Dacă o face, legea se întoarce în Parlament pentru discuții. Totuși, dacă acestea sunt revotate de plenul Parlamentului, șeful Statului, în cazul nostru Igor Dodon, acesta este obligat să le promulge.
Igor Dodon însă a refuzat de mai multe ori să se conformeze acestei norme. Astfel, președintelui i s-a luat dreptul de a semna pentru subiectele contestate la Curtea Constituțională. În limbaj juridic, președintelui „i-a fost supendat dreptul". Sau mai precis, în sesizările făcute de PD, „se solicită constantarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, în vederea depășirii blocajului instituțional generat de Președintele Republicii Moldova, prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de Parlament".
Asta nu înseamnă suspendare, nici temporară, nici pe un termen, ci doar simplul act de a lua cineva dreptul de a se mai expune pe un anumit subiect.
Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcție, pentru că a refuzat să promulge legi sau să numească mai mulți miniștri propuși de actuala guvernare, iar obligațiunile sale au fost îndeplinite de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News