Suspectul în atentatul asupra premierului slovac Robert Fico, în fața tribunalului din Pezinok
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Suspectul în atentatul asupra prim-ministrului slovac Robert Fico a fost adus la tribunalul penal din Pezinok.  

Se va decide asupra menținerii sale în arest provizoriu, informează AFP. Bărbatul, identificat de media slovace ca fiind poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci focuri de armă asupra lui Fico miercuri, nimerindu-l de mai multe ori.

Atacul a avut loc în timp ce Fico își saluta susținătorii după o reuniune a guvernului relocată în orașul Handlova, din centrul Slovaciei. Premierul a fost transportat de urgență la spital cu elicopterul și a suferit o intervenție chirurgicală de cinci ore. Vineri, Robert Fico a fost supus unei noi operații de două ore.

Un procuror a solicitat vineri plasarea lui Cintula în arest provizoriu, după ce acesta a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare. Tribunalul din Pezinok urmează să-l audieze pe Cintula sâmbătă, în jurul orei locale 11:00.

Situația din Slovacia

Robert Fico, care se află la al patrulea mandat ca prim-ministru, a ajuns în această funcție după ce partidul său populist centrist, Smer, a câștigat alegerile generale din toamna trecută. El a făcut campanie cu propuneri de pace între Rusia și Ucraina, afirmând că va opri ajutorul militar pentru Kiev, ceea ce guvernul său a și realizat ulterior.

Tentativa de asasinat a șocat profund Slovacia, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE și NATO, deja divizată politic de ani de zile. Președinta pro-occidentală, aflată la sfârșit de mandat, Zuzana Caputova, și succesorul ei, Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico care își va prelua funcția în iunie, au îndemnat populația să evite confruntările după acest atac. Ei au convocat pentru marți o reuniune a liderilor tuturor partidelor parlamentare pentru a arăta unitate în urma tentativei de atentat.

Cu toate acestea, unii politicieni au început deja să lanseze acuzații împotriva adversarilor lor, susținând că aceștia sunt responsabili pentru atentat. Robert Kalinak, vicepremier și cel mai apropiat aliat al lui Fico, i-a criticat vineri pe politicienii din opoziție și unele media pentru că l-au descris pe Fico drept criminal, dictator sau servitor al președintelui rus Vladimir Putin înainte de atentat.

„Toate aceste minciuni sunt principalul motiv pentru care Robert Fico luptă azi pentru viața sa”, a declarat Kalinak într-un mesaj publicat pe site-ul partidului Smer, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel