Elevii nu vor mai învăța în trei schimburi, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar- Surse
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Școlile vor organiza cursuri în cel mult două schimburi, după cum apare în proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Amintim că, în luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că a dorit să introducă în proiectul legii educației o interdicție ca școlile să organizeze cursuri în mai multe schimburi, însă a lăsat de înțeles că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției profesorilor și părinților.

Proiectul de lege, varianta Deca, stabilește că procesul educaţional se desfăşoară în maximum 2 schimburi, potrivit legislatie.just.ro.

Art. 19 – „(17) Procesul educaţional se desfăşoară în maximum 2 schimburi. Organizarea programului şcolar are în vedere următoarele reguli:

a) Procesul educaţional se desfăşoară în maximum două schimburi;

b) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00;

c) În învăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră şi o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare şi la clasa I, activităţile de predare-învăţare-evaluare acoperă 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activităţilor liber alese, recreative;

d) În situaţiile în care clasele din învăţământul primar funcţionează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învăţământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activităţi de tip recreativ;

e) Pentru clasele din învăţământul gimnazial, liceal şi postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute;”

Tot în proiectul de lege Deca apare că învățământul primar se organizează și funcționează cu program de dimineață.

„Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I – IV, se organizează şi funcţionează cu program de dimineaţă”, potrivit art. 31 alin. (1).

Proiectul lui Cîmpeanu prevedea că învățământul gimnazial “se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață” (art. 26 alin. 1), iar cel al școlilor primare “se organizează și funcționează cu program de dimineață” (art. 25 alin. 1), fără să se menționeze și numărul maxim de schimburi.

În Legea Educației Naționale 1/2011 este menționat că elevii din clasele primare și gimnaziale, de regulă, au program de dimineață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel