Data publicării:

Supraviețuitorul poliomielitei, care a trăit 7 decenii într-un plămân de fier, a murit la 78 de ani

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captură video: YouTube @The Dallas Morning News
FOTO: captură video: YouTube @The Dallas Morning News
Americanul Paul Alexander, supraviețuitor al poliomielitei, a murit la 78 de ani. În ciuda dizabilității sale a studiat și a obținut o diplomă în drept, profesând în domeniul juridic.

Un supraviețuitor al poliomielitei, cunoscut sub numele de ”omul din plămânul de fier”, a murit la vârsta de 78 de ani, potrivit familiei sale și unui site de strângere de fonduri.

Americanul Paul Alexander (Dallas) a contractat poliomielita la vârsta de șase ani, rămânând paralizat de la gât în jos și depinzând de un aparat respirator mecanic pentru a respira o mare parte din timp.

Deși adesea închis în cilindrul său asemănător unui submarin, a excelat la studii, a obținut o diplomă în drept, a lucrat în domeniul juridic și a scris o carte.

”Cu inima strânsă trebuie să vă spun că fratele meu a murit noaptea trecută. A fost o onoare să fac parte din viața cuiva care a fost la fel de admirat ca el”, a postat Philip Alexander pe Facebook.

”Povestea lui a călătorit mult și departe, influențând în mod pozitiv oameni din întreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua să fie ținut minte”, a declarat Christopher Ulmer, un susținător al persoanelor cu handicap care organizează o strângere de fonduri pentru aceste persoane, inclusiv pentru Alexander.

Ce sunt plămânii de fier

Plămânii de fier sunt camere închise ermetic, prevăzute cu pompe. Ridicând și scăzând presiunea din interiorul camerei, plămânii pacientului se dilată și se contractă.

Inventați în anii 1920, utilizarea lor a dispărut după inventarea vaccinului împotriva poliomielitei de către Jonas Salk, care a devenit disponibil pe scară largă în 1955 și a contribuit la trecerea în istorie a acestei boli paralitice devastatoare, notează Science Alert.

Paul Alexander a deținut recordul mondial oficial Guinness pentru timpul petrecut într-un plămân.

Potrivit paginii sale Guinness, el a reușit să părăsească dispozitivul pentru perioade de timp după ce a învățat să ”respire ca o broască” cu ajutorul unui fizioterapeut.

Aceasta a presupus ”folosirea mușchilor gâtului pentru a forța aerul să intre în plămâni, înghițind aerul câte o gură de aer pe rând”. În cele din urmă, s-a întors în plămânul de fier doar noaptea, pentru a dormi.

În calitate de avocat practicant, el a putut să-și reprezinte clienții în instanță într-un scaun cu rotile special care îi ținea corpul paralizat în poziție verticală.

Martha Lillard, în vârstă de 75 de ani, din Shawnee, Oklahoma, se pare că este ultima persoană care a supraviețuit într-un plămân de fier, potrivit sursei menționate.

Citește și: Campanie masivă de vaccinare în Afganistan. Riscul de apariție a poliomielitei este foarte ridicat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel