Data publicării:

Supraviețuitorii cutremurului din Japonia se confruntă cu ploi înghețate și amenințarea alunecărilor de teren

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Operațiunile de salvare sunt în desfășurare în Japonia după un cutremur puternic în vestul țării, care a ucis cel puțin 65 de persoane, iar evacuații așteaptă ajutorul în ciuda temperaturilor scăzute și ploilor abundente, scrie Reuters.

Cutremurul, cu o magnitudine preliminară de 7.6, a lovit peninsula Noto în ziua de Anul Nou, distrugând locuințe și izolând zonele îndepărtate de ajutor.

Ploile abundente prognozate în zonele afectate de cutremur miercuri ridică temeri cu privire la alunecările de teren, ceea ce ar putea îngreuna eforturile de eliberare a multor persoane încă prinse sub dărâmături.

Drumurile rupte, infrastructura avariată și localizarea izolată a zonelor cele mai afectate complică operațiunile de salvare. În prezent, amploarea distrugerilor și numărul victimelor rămân neclare la două zile după cutremur.

Imaginile satelitare de la Maxar Technologies au arătat daune extinse în zonele de coastă, dezvăluind clădiri distruse și bărci răsturnate.

Prefectura Ishikawa a confirmat 65 de decese, în creștere față de 55 înregistrate marți seară, făcând ca acest cutremur să fie cel mai mortal din Japonia cel puțin din 2016. Unele orașe au raportat decese suplimentare, ridicând totalul victimelor la 73, conform agenției de știri Kyodo.

Cutremure mai mici continuă să afecteze peninsula

Pompierii din prefecturile Osaka și Nara au continuat operațiunile, în ciuda ploii și a replicilor în orașul grav afectat Wajima, căutând o femeie blocată într-o structură de lemn zdrobită de un bloc cu șapte etaje care s-a prăbușit în cutremur și s-a lăsat pe o parte.

Salvatorii încercau să îndepărteze dărâmăturile pentru a ajunge la femeie, care nu dădea semne vitale, a declarat un pompier.

Aceștia au ieșit de sub clădirea prăbușită în timp ce suna din nou alarma de cutremur miercuri seara. Aproximativ 500 de replici au fost detectate de la primul cutremur de luni, conform Agenției Meteorologice a Japoniei.

„Am 65 de ani și am experimentat cutremure mari de multe ori. Dar acest cutremur a fost complet diferit de celelalte cutremure”, a spus Yuko, care a afirmat că era în vizită la familia din Wajima de sărbători. A refuzat să-și dezvăluie numele de familie.

„A fost foarte înspăimântător și prelungit. Modul în care s-a cutremurat a fost și el neobișnuit”, a adăugat ea.

Guvernul a deschis o rută maritimă pentru a livra ajutoare, iar acum unele camioane mai mari pot ajunge în unele dintre zonele mai izolate, a declarat premierul Fumio Kishida într-o conferință de presă după o întâlnire națională de răspuns la dezastre.

„Au trecut peste 40 de ore de la cutremurul inițial. Acesta este un război contra cronometru și cred că acum este un moment crucial în această bătălie”, a spus el.

În Suzu, un oraș cu aproximativ 13.000 de locuitori, situat aproape de epicentrul cutremurului, 90% dintre case ar fi putut fi distruse, a spus primarul său marți, numind daunele „catastrofale”.

Lipsă de hrană și de apă

Peste 33.000 de persoane au evacuat locuințele și unele zone nu au acces la apă sau electricitate și au semnal slab la telefoanele mobile, conform prefecturii Ishikawa.

Primarii orașelor cele mai grav afectate au cerut guvernului să deblocheze drumurile și să livreze rapid ajutoarele la o întâlnire regională de urgență desfășurată miercuri dimineața.

„Chiar și cei care au scăpat cu viață nu pot supraviețui fără hrană și apă”, a spus Masuhiro Izumiya, primarul orașului Suzu. „Nu am primit nicio bucată de pâine”.

Shigeru Sakaguchi, primarul orașului Wajima, a declarat că este recunoscător pentru eforturile guvernului, dar până acum a primit doar 2.000 de mese pentru cei aproximativ 10.000 de evacuați.

„Am oferit asistență pentru cutremurele din estul Japoniei și Kumamoto, dar în comparație cu alte dezastre, situația drumurilor către Wajima este foarte rea și simt că ajutorul vine mai încet decât de obicei”, a spus Shunsaku Kohriki, un angajat al Echipei de Asistență Medicală Tokushukai.

Multe drumuri au fost întrerupte, iar mai multe zone în afara centrului orașului pot fi accesate doar cu elicopterul, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel