Data publicării:

Supravieţuitoare de la Auschwitz, decedată la 85 de ani. Era de origine română

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Eva Mozes, una dintre supravieţuitoarele celebre ale lagărului nazist Auschwitz şi supravieţuitoare a experimentelor teribile făcute de dr Mengele, supranumit Îngerul Morţii, a murit la vârsta de 85 de ani. Eva Mozes Kor era cetăţean american de origine română. 

"Sunt supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, o supravieţuitoare a experimentelor lui Mengele şi acum încă încerc să supravieţuiesc acestor zile. La vârsta de 10 ani am fost dusă în acele vagoane de transport fără apă, fără alimente, iar patru zile mai târziu uşile vagoanelor s-au deschis şi în mai puţin de 10 minute întreaga mea familie a dispărut de lângă mine.

Eram 13 perechi de gemeni. Eram şi băieţi şi fete. Am trecut prin tot procesul de la Auschwitz, am fost raşi în cap, am fost dezbrăcaţi şi apoi îmbrăcaţi cu hainele de lagăr şi am fost tatuaţi. Din acel moment nu mai aveam un nume, ci mai aveam doar un număr: A7063. Iar apoi ne-au dus în barăci de lemn, cu trei rânduri suprapuse de paturi, infestate cu gândaci şi păduchi. Eram nişte copii mici, departe de mila oamenilor, dornici de îmbrăţişarea mamei. Dar aveam acea determinare de a mai trăi încă o zi. În acea noapte, şobolanii care alergau prin încăpere m-au speriat foarte tare şi, mergând spre latrină, am văzut şi trei corpuri ale unor copii care erau morţi şi asta m-a speriat cel mai tare. Eu şi Miriam, sora mea, ne-am promis că orice ar fi, nu vom sfârşi în acel loc", spunea Eva Mozes în cadrul unei vizite făcute toamna trecută la Muzeul Holocaustului şi Şimleul Silvaniei.

În 1960, Eva Mozes s-a căsătorit cu Michael Kor, tot un supraviețuitor al Holocaustului, alături de care s-a mutat în SUA. În 1984 a fondat CANDLES ("Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors"), o organizație prin intermediul căreia a mai depistat încă 122 de gemeni care au supraviețuit experimentelor naziste.

Eva Mozes a murit în cursul zilei de joi, 4 iulie, la Cracovia, în Polonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel