Suporterii sârbi de la Munchen au scandat lozinci anti-Kosovo
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
În centrul orașului München, suporterii sârbi au scandat "Kosovo este inima Serbiei", înaintea meciului echipei lor cu Slovenia, notează Reuters.

Nu a fost singurul episod de acest gen în cadrul turneului, marcat de o serie de gesturi politice făcute de fani, în special în contextul relațiilor tensionate din Balcani.

Serbia a solicitat UEFA să sancționeze Croația și Albania, acuzând suporterii acestora de scandări jignitoare în timpul meciului lor din Hamburg. Aceste acuzații au amplificat atmosfera deja încărcată din cadrul turneului, unde naționalismul și rivalitățile istorice au fost adesea în prim-plan.

Într-o altă controversă, jurnalistul kosovar Arlind Sadiku și-a pierdut acreditarea de presă la Euro 2024 în urma unui gest naționalist controversat.

Sadiku a făcut un gest cu mâinile imitând vulturul bicefal de pe drapelul Albaniei, în timpul unei transmisiuni în direct către suporterii sârbi la meciul lor cu Anglia. Gestul, considerat nepotrivit pentru un jurnalist profesionist, a stârnit reacții puternice din partea oficialilor sârbi.

Federația de Fotbal a Serbiei a solicitat UEFA să ia măsuri împotriva lui Sadiku, subliniind că acest gest a fost provocator și inadecvat pentru un eveniment sportiv de asemenea amploare. În replică, jurnalistul a argumentat că gestul său nu a fost menit să fie ofensator, dar a recunoscut că ar fi putut fi perceput greșit.

"Oamenii nu știu cum m-am simțit în acel moment pentru că am traume din război," a declarat Sadiku, referindu-se la consecințele personale ale gestului său.

În plus față de incidentul cu Sadiku, UEFA a deschis și proceduri disciplinare împotriva Serbiei pentru un banner afișat în tribune care conținea mesaje politice controversate în timpul meciului cu Anglia.

Bannerul a inclus drapelul Serbiei, în care era integrată și provincia Kosovo, o regiune ce a declarat independența față de Serbia în 2008, dar care nu este recunoscută de Belgrad.

Fotografiile cu bannerul au stârnit reacții critice din partea Federației de Fotbal din Kosovo, care a acuzat Serbia de promovarea mesajelor politice și șoviniste în cadrul evenimentului sportiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel