Data publicării:

Suplimentele alimentare pot ajuta la tratarea depresiei? Ce arată cele mai recente cercetări

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Suplimentele alimentare pot ajuta la tratarea depresiei? Ce arată cele mai recente cercetări / Foto: Pixabay
Suplimentele alimentare pot ajuta la tratarea depresiei? Ce arată cele mai recente cercetări / Foto: Pixabay

Află în articol dacă suplimentele alimentare pot ajuta la tratarea depresiei.

Depresia este o tulburare comună de sănătate mintală care afectează mulți oameni din întreaga lume. Sunt disponibile tratamente eficiente, dar nu funcționează pentru toată lumea, așa că unii oameni apelează la suplimente alimentare pentru a încerca să atenueze simptomele. Dar au vreun efect? Medical News Today a analizat cele mai recente cercetări și a întrebat experții dacă suplimentele ar putea fi benefice pentru persoanele cu depresie.

Depresia este un sentiment de durată de tristețe, goliciune sau incapacitatea de a simți plăcere, care de obicei se întâmplă fără un motiv evident. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este diferită de schimbările obișnuite de dispoziție, durează mult timp și poate interfera cu funcționarea normală a unei persoane.

Potrivit OMS, estimările globale sugerează că 3,8% dintre oameni suferă de depresie. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să experimenteze episoade depresive, iar riscul de depresie este puțin mai mare la cei peste 60 de ani. Numărul persoanelor cu depresie a crescut constant: în Statele Unite, în 2020, aproape 1 din 10 persoane a suferit depresie.

Tulburarea depresivă majoră, în care o persoană se confruntă cu episoade depresive, este una dintre cele mai frecvente tulburări de dispoziție. Episoadele depresive în tulburarea depresivă majoră durează fiecare cel puțin 2 săptămâni, cu simptome care provoacă "distres semnificativ clinic sau afectare socială, ocupațională sau alte domenii importante de funcționare".

Aceste simptome includ adesea:

- stare depresivă

- pierderea interesului pentru aproape toate activitățile

- pierdere/creștere în greutate neintenționată sau scăderea/creșterea modificărilor apetitului tulburari ale somnului

- oboseală

- un sentiment de inutilitate

- scăderea capacității de a gândi sau de a se concentra.

Tratamente actuale pentru depresie


Depresia poate fi tratată cu medicamente și/sau terapii psihologice. Tipul de tratament depinde de severitatea simptomelor depresive. Medicamentele antidepresive sunt în general eficiente pentru depresia mai severă. Ele funcționează prin modificarea acțiunii neurotransmițătorilor - substanțe chimice care permit celulelor nervoase să comunice între ele. Diferite antidepresive afectează neurotransmițătorii în moduri diferite.

Prima linie de tratament este de obicei cea a inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei, care includ fluoxetina (Prozac) și citalopramul. După cum sugerează și numele, aceste medicamente inhibă recaptarea neurotransmițătorului serotoninei. Mecanismul exact de acțiune nu este cunoscut, dar ele ajută la ameliorarea simptomelor depresiei la mulți oameni.

Deși aceste medicamente sunt mai bine tolerate decât antidepresivele triciclice mai vechi, unele cercetări au evidențiat efecte adverse, cum ar fi insomnia, agitația, simptomele gastrointestinale, disfuncția sexuală și ideea suicidară, în special la adolescenți. Dacă ISRS-urile sunt ineficiente, medicii pot prescrie alte antidepresive, dar unele dintre ele prezintă un risc și mai mare de reacții adverse.

Terapiile psihologice, de asemenea, pot fi foarte eficiente pentru depresie, utilizate singure sau în combinație cu antidepresive. Acestea includ terapia cognitiv comportamentală (CBT), terapia interpersonală și terapia de susținere.

Cu toate acestea, oamenilor le este adesea dificil să acceseze aceste terapii, un studiu de la Universitatea din Oxford raportând că mai puțin de 5% dintre persoanele cu depresie și anxietate le primesc în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel