Superstiţii în bucătărie. Te cerţi dacă verşi sarea? Nu te mai măriţi dacă mănânci pe prag?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Superstiţiile despre usturoi sunt cele mai cunoscute / Foto: Pexels
Superstiţiile despre usturoi sunt cele mai cunoscute / Foto: Pexels
Românii sunt fani ai superstiţiilor, cu precădere ale celor legate de mâncare. Printre cele mai haioase şi mai cunoscute se regăseşte şi cea care spune că dacă mănânci mămăligă de pe fundul ceaunului ai parte de ghinion şi certuri în casă.

Cine nu a auzit, măcar o dată, de superstiţia cu sarea? Când erai mic, nu-ţi spunea mama să fii atent cu solniţa şi să n-o verşi pentru că, altfel, e rost de sfadă în casă? Poate că nu. Dar cei mai mulţi dintre români cred în "puterea" boabelor şi zaţului de cafea, în gaura din pâine şi-n semnificaţia dumicatului care cade pe jos atunci când mănânci. Se spune că "cer morţii". Mai mult ca sigur că ai crezut întotdeauna, măcar un pic, că usturoiul te poate feri de vampiri, nu-i aşa?

Simple închipuiri, sfidare a divinităţii...spune-le cum vrei, dar superstiţiile au făcut şi fac parte din cultura noastră de român. Iată doar câteva dintre multele cu care, să recunoaştem, ne mai colorăm viaţa din când în când:

Sarea
E de rău dacă vărsăm sarea pe jos, sau răstorni solniţa. Însă, nu-i aşa că nu ştiai până acum că la fel de rău este şi să sărezi mâncarea unei alte persoane? Sau să verşi piperul?

Usturoiul
Usturoiul, ştim deja, alungă spiritele rele. O alta superstiţie spune că trebuie purtat asupra ta dacă vrei să nu fii deochiat de către o altă persoană.

Cafeaua
Dacă vezi bule la suprafaţa cafelei, ia-le în linguriţă şi bea-le cu totul. Dacă faci asta, te vei îmbogăţi!

Cojile de ouă
Iată o superstiţie care datează încă dinainte de 1600! Se spune că dacă nu striveşti cojile după ce ai mâncat oul, o vrăjitoare va veni, va aduna cojile şi îşi va face din ele o barcă cu care va naviga pe mare şi va stârni furtuni.

Pâinea cu goluri
Feliile de pâine care au spaţii goale în ele după ce le tai prevestesc moartea cuiva. În anumite culturi, acel gol simbolizează un sicriu, fapt care duce cu gândul la decesul unei persoane.

Portocalele
Vrei ca o persoană pe care o placi să se îndrăgostească rapid de tine? Oferă-i o portocală! Se spune ca aceasta va canaliza dragostea şi îl va determina pe cel/cea iubit/ă să aibă aceleaşi sentimente pentru tine. De aici şi atâtea versuri de cântec care vorbesc despre "noi şi-o poertocală".

Închinarea cozonacilor şi a aluatului de pâine
Painea preparată în casă trebuie marcată cu semnul crucii înainte de a fi băgată la cuptor pentru ca spiritele rele să nu o poată atinge.

Ceaiul
Dacă doua persoane îşi toarnă ceai din acelaşi ceainic, se spune că ambele vor avea ghinion. Ar fi ideal ca în casa celor căsătoriţi care servesc micul dejun împreună să aibă, fiecare, ceainicul lui, nu? În plus, dacă nu pui capacul pe ceainic atunci când îl pregăteşti, se spune că un străin va veni în vizită şi îţi va tulbuira liniştea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel