Data actualizării:
Data publicării:

Superstiție, de ce nu trece sarea din mână în mână

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels

De când a fost descoperită calitatea ei de a conserva și îmbunătăți gustul alimentelor, sarea a căpătat un adevărat rol magic în bucătărie, dar și în ritualurile pentru sănătate, pentru dragoste și pentru alungarea dușmanilor.

Când vorbim de superstiție, prudența – cel puțin pentru cei care cred în ea – nu este niciodată prea multă. Originile acestor superstiții rămân destul de obscure, totuși au ajuns în zilele noastre.

Există numeroase povești legate de sare, un ingredient considerat extrem de prețios (de unde derivă și termenul de ”salariu”). În antichitate aurul alb era considerat divin pentru că venea direct de pe Pământ și era folosit în alomanție, o artă bazată pe interpretarea cristalelor de sare folosite în timpul păgânismului.

Datorită capacităţii sale de conservare, sarea era considerată din vremuri de demult, o substanţă detestată de diavol.

Nu întâmplător, pe vremuri, sarea era înzestrată cu darul de a apăra faţă de vrăjitorii, descântece şi blesteme. Se credea că proteja, de asemeni, faţă de deochi ori ochiul rău. Era presărată în dreptul uşilor şi ferestrelor pentru a împiedica răul sau diavolii să între într-o casă.

Pentru a ține ghinionul departe, trei boabe de sare grunjoasă sunt ascunse în portofel. Împotriva invidiei se spune că e bine să aduci o bucată de sare la lucru.

Cutește și: Ai prieteni superstițioși? Iată o listă cu daruri pe care nu ar trebui să le oferi niciodată

În Grecia antică, un străin era primit cu încredere numai după ce i se punea nişte sare în mâna sa dreapta.

În Sicilia, există credinţa că un cal care intră într-un nou grajd riscă să fie atacat de spiritele rele. Ca să nu se întâmple aşa ceva, se presăra sare pe spatele calului.

Pentru ca un copil să fie ferit de demoni, se obişnuia să i se pună sare în gură în timpul botezului sau să se pună sare în apa din cristelniţă.

În Scoţia, în numeroase gospodării, deasupra Bibliei era aşezat un borcănaş cu sare.

Unii germani credeau că un băiat ce urma să plece la studii sau în ucenicie putea fi "vindecat" de dorul de casă punându-i-se sare în tivul de la pantoloni şi făcându-l să se uite apoi deasupra şemineului.

În unele regiuni din Europa de Est, pentru a descoperi dacă un copil fusese victima unui descântec, mama îi lingea fruntea. Dacă simţea un gust sărat, era îndreptăţită să creadă că odrasla sa fusese influenţată de un spirit rău, scrie Diane.

Vezi și: De ce e bine să pui un vas cu sare sub pat. Elimină un fenomen periculos

În China, atunci când se cumpără sare, există superstiţia de a arunca o parte din ea în foc pentru a împiedică vreo ceartă în familie.

Când cumperi un mobilier nou în casă, este bine să pui peste el o solniţă ori un borcan cu sare ca să izgoneşti ghinionul.

Mai multe episoade susțin ipoteza că a vărsa sare aduce ghinion: se crede chiar că Iuda a vărsat sarea chiar înainte de a-l trăda pe Iisus în timpul ultimei cine, din acest motiv, trecerea ei din mână în mână ar crește posibilitatea de a o face să cadă. De aici și credința puternică că este mai bine să puneți sarea pe masă și apoi să o ridicați în loc să o ridicați în aer și să riscaț să o vărsați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel