Supermarket-ul, ”o greșeală a istoriei“. Avram Fițiu: Fluxul alimentar, regândit pe circuit alimentar scurt, între țăran și consumator
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj-Napoca, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre politica Uniunii Europene privind dispariția intermediarilor pe piața alimentară.

Invitat la DC News, Avram Fițiu, conferențiar universitar la USAMV Cluj Napoca, a vorbit despre politica Uniunii Europene în ceea ce privește fluxul alimentar între producător și consumator:

„Supermarket-ul este o greșeală a istoriei care în 10 ani va fi corectată de noile tendințe din domeniul tehnologic. Marke-tul va deveni o biată platformă logistică de distribuție la domiciliul consumatorilor. Deja, în ultimii 2 ani, pandemia ne-a arătat că de la 0% distribuție pe domiciliu s-a ajuns la 10-12%. Market-ul a fost doar o greșeală istorică, nu am trăit cu market-ul în istorie, iar dacă ne uităm în Franța și Germania, la numărul de francezi și de nemți care ies din supermarket și nu mai consumă de acolo, vom vedea, în cazul Franței, undeva la 16 milioane de francezi care au ieșit din supermarket. Fenomenul va fi istorie, așa cum cunoaștem noi supermarket-ul.

Una dintre învățămintele acestei crize pandemice și a războiului este că fluxul alimentar ar trebui să fie regândit pe circuit alimentar scurt, între țăran și consumator, în care verigile intermediare să dispară. Va fi o decizie obligatorie a Europei, în condițiile în care strategia „De la fermă la consumator“ tocmai asta și-a propus la nivel european, să cheltuie 1.000 de miliarde de euro, până în 2030, prin care circuitele alimentare de la fermă la consumator să devină predominante și să ducă la dispariția intermediarilor, gen supermarket-urile. Este o politică asumată la nivel european, de Comisia Europeană, din 2020 și până în 2030.“, a spus, la DC News, Avram Fițiu, conferenția universitar la USAMV Cluj-Napoca.

Potențialul agricol al României va fi istorie. Avram Fițiu: În 20 de ani, ne vom trezi cu o zonă aridă ca în sudul Spaniei și Italiei

Avram Fițiu a vorbit și despre fenomenul de deșertificare din sudul României:

„Muntenia are o mare problemă legată de animale, o lipsă de animale acută, dar care este și zona de est a Moldovei și în Banat. Tot ce înseamnă mare bazin cerealier al României are o mare problemă de lipsă de animale. Ori animalul este forma cea mai inteligentă prin care poți transforma și eficientiza o activitate agricolă, atunci când, în loc să exporți grâul, să-l transformi prin intermediul cărnii și al laptelui în produs vandabil pe piață. Din păcate, aceste zone de câmpie ale României nu au animale. Dacă nu ai animale, nu ai materie organică în sol. Dacă nu ai materie organică în sol, înseamnă că în Bărăgan, în următorii 20 de ani, ne vom trezi cu o zonă aridă ca în sudul Spaniei și Italiei. Acolo unde nu ai materie organică, nu ai buretele necesar care să poată menține apa în sol (...).

În 2020, porumbul era la 2-3 metri unul de altul și la o înălțime de jumătate de metru. Era o bătaie de joc, în condițiile în care Dobrogea și Bărăganul au fost extrem de afectate. În următorii 20 de ani, dacă nu aducem perdele forestiere în sudul României, dacă nu aducem sisteme agro-forestiere în sudul României și dacă nu aducem animale în sudul României, Bărăganul va arăta așa cum arată astăzi sudul Spaniei, e doar o poveste de timp, de 20 de ani (...)“, a spus Avram Fițiu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel