Superliga europeană la fotbal, din nou pe masa discuţiilor. Phillip Lahm: "Fotbalul, Silicon Valley al sportului"
Phillip Lahm, fost fotbalist important pentru Germania, căpitan în finala Cupei Mondiale din 2014, câştigată de nemţi în faţa Argentinei, spune că o superligă europeană ar putea fi un proiect care ar îmbogăţi nu doar financiar fotbalul european.
"Fotbalul s-a schimbat în bine. În anii 80, aveam în prim-plan fotbalişti precum Maradona, iar fundaşii specializaţi în faulturi erau trimişi să îl oprească. Scopul, la vremea aceea, scuza mijloacele.
Astăzi, piedicile, dar şi faulturile brutale sunt penalizate, aşa că faulturile cu adevărat dure aproape că au dispărut. Comunitatea fotbalistică internaţională a căzut de acord asupra faptului că jucătorii trebuie să fie fair-play, iar faulturile să fie ultima măsură pe care o iau", a spus Phillip Lahm, conform The Guardian.
Fotbalul, pe primul loc în 120 de ţări
"Fotbalul este cel mai popular sport în 120 de ţări din lume. În Europa, este greu să găseşti o ţară unde fotbalul nu este sportul numărul 1. Fotbalul european de club este ca Silicon Valley în sport. Doar că numele brandurilor nu sunt Facebook, Amazon şi Google, ci Real Madrid, Juventus, PSG, Barcelona, Bayern, United. Prin digitalizare şi globalizare, aceste cluburi au devenit comunităţi internaţionale. Fanii lui Bayern Munchen sunt şi în Oberpfaffenhofen, dar şi în Shanghai. Cinci din cele opt echipe din sferturile de finală ale Ligii Campionilor din acest an sunt din Marea Britanie şi Germania. Iar asta ne face să ne întrebăm: cine are voie să participe?
În ultimii ani, cele mai importante echipe din Europa au anunţat că vor o superligă europeană formată din 16 până la 20 dintre cele mai puternice cluburi din Europa. Cei care se opun spun că o astfel de ligă ar duce la formarea unei elite a fotbalului. Pe de altă parte, cluburile şi jucătorii vor să se întreacă cu echipe pe măsura lor.
Dacă ne uităm că şi Campionatul European este organizat în 12 oraşe, pe mine mă bucură ideea unei superligi cosmopolite. La acest moment, doar echipe din cinci sau şase ţări ar participa. Dar dacă jucători din Istanbul, Varşovia şi Bratislava au o şansă la campionatul european, nu ar fi bine să includem echipe din aceste ţări în această ligă europeană? Să nu uităm că şi Uniunea Europeană a pornit de la doar şase ţări", a mai spus Lahm.
"Fotbalul poate contribui la democraţie"
"Europa este continentul iluminării, iar fotbalul poate avea o contribuţie mică la întărirea democraţiei. Fiecare ţară, fiecare club, ar trebui să îşi păstreze propria identitate. Fotbalul italian are alte particularităţi faţă de cel din Spania, şi asta e bine. Diversitatea este, de fapt, puterea Europei", a concluzionat fostul fundaş german.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News