Superliga Europeană, din nou în vizorul criticilor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels
Deşi abandonat momentan, proiectul SuperLigii Europene este intens criticat din nou. 

Noul preşedinte al Federaţiei germane de fotbal (DFB), Bernd Neuendorf, a condamnat proiectul de înfiinţare a unei Super Ligi Europene, care nu ar aduce beneficii întregului fotbal şi ar fi în opoziţie cu modul în care se desfăşoară sportul pe continent, informează agenţia DPA.

"Sportul trebuie să sublinieze în mod clar că vrea să servească binele comun şi nu interesele câtorva. Planurile Super Ligii sunt de-a dreptul un atac asupra modelului sportiv european", a declarat Neuendorf, luni, după primele sale 100 de zile la conducerea DFB.

Douăsprezece cluburi au anunţat, în aprilie 2021, proiectul privind înfiinţarea unei Super Ligi închise, dar conceptul s-a prăbuşit în doar câteva zile, după protestele masive ale ligilor, federaţiilor, suporterilor şi unora dintre guverne, precum şi a sancţiunilor pe care UEFA a ameninţat că le va aplica cluburilor iniţiatoare, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, ideea nu a fost încă abandonată de Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino, care au decis să ducă acest caz la Curtea Europeană, unde este programată o audiere pentru 11 şi 12 iulie.

Neuendorf a spus că evenimentele sportive europene în forma lor actuală sunt importante pentru că "veniturile din marile competiţii contribuie la rândul lor în mod semnificativ la finanţarea sportului de bază".

"O Super Ligă ar servi mai puţin acestui scop. Asta nu poate fi în interesul sportului nostru", a adăugat preşedintele Federaţiei germane de fotbal.

Superliga "a murit"

"Super Liga a murit", a declarat fostul mare jucător portughez Luis Figo, câştigător al Balonului de Aur în anul 2000, în opinia căruia "este normal ca lumea fotbalului să fie împotriva acestei competiţii".

Consilier pentru UEFA, Figo a răspuns comunicatului emis de Super Ligă, în care erau semnalate abuzuri ale forului fotbalistic european: "Super Liga a murit. (...) eu nu cred că există abuzuri. Liga Campionilor este un sistem care a fost construit acum 70 de ani şi care în mod logic va trebui să evolueze împreună cu societatea şi cu fotbalul. Mă surprinde că echipe care au fost în asociaţia cluburilor şi au aprobat noul format al Ligii Campionilor vin din spate pentru a face o nouă competiţie."

"UEFA nu este împotriva niciunei echipe, fiindcă nimeni nu le-a exclus pe acele echipe din competiţii. Au optat pentru o competiţie de care beneficiază doar 20 de echipe şi este logic ca celelalte, şi lumea fotbalului în general, să fie împotriva acestei situaţii", a spus Figo, aflat la Madrid cu ocazia unei ceremonii.

Real Madrid şi Barcelona nu pot juca meciuri de campionat în afara Spaniei. Decizie a instanţei

Hotărât de ani de zile să joace meciuri din La Liga în străinătate, şeful Ligii Spaniole de Fotbal a suferit un eşec după decizia tribunalului. În 2018, Tebas a făcut eforturi ca meciul dintre Girona şi FC Barcelona să aibă loc la Miami. Proiectul a căzut în cele din urmă, sub presiunea Federaţiei spaniole şi a preşedintelui acesteia, Luis Rubiales.

Însă Tebas nu s-a lăsat şi cazul a ajuns în instanţă, care a dat în final dreptate Federaţiei. Instanţa a respins recursul lui Tebas şi a interzis disputarea meciurilor din campionat în afara graniţelor ţării.

Tebas ar fi dorit să imite NBA şi NFL care organizează meciuri de baschet şi fotbal american în afara SUA.

În octombrie 2019, Liga Spaniolă a mai încercat să joace şi partida Villarreal - Atletico Madrid în Statele Unite, înainte ca o instanţă de judecată de la Madrid să dea şi atunci dreptate Federaţiei, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel