Data publicării:
Supa de pui, ”leacul bunicii” pentru răceală și gripă
Supa de pui este remediul bunicii pentru răceală și gripă.
Supa de pui este un remediu din vremurile străvechi, iar pregătirea unui bol de supă de pui atunci când cineva drag este bolnav este o practică obișnuită în toate colțurile lumii. De asemenea, este și un simbol al atenției pe care o acordăm celor dragi atunci când se simt rău, creând o senzație de bine.
Care sunt beneficiile supei de pui
Intrați în sezonul de răceală și gripă, merită să ne întrebăm dacă există vreo dovadă științifică care să susțină convingerea că ajută?
Sau supa de pui servește doar ca un placebo reconfortant, adică ne oferă un beneficiu psihologic în timp ce suntem bolnavi, fără un beneficiu terapeutic real?
Un nutriționist înregistrat, Colby Teeman, susține că atracția supei de pui este dată de căldura supei, dar și de aportul de nutrienți. Mai mult, în ciuda faptului că în perioada de boală de multe ori nu se simțim în putere să mâncăm nimic, o supă caldă poate să ne ajute.
Apetit îmbunătățit, digestie mai bună
Toate acestea au sens, deoarece aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor, iar aminoacidul glutamat se găsește în alimentele cu gust umami.
Studiile arată că gustul, se pare, este esențial pentru proprietățile curative ale supei de pui.
”Când văd pacienți cu boli ale căilor respiratorii superioare, observ că mulți dintre ei mănâncă brusc mai puțin sau nu mănâncă deloc.
Acest lucru se datorează faptului că bolile acute declanșează un răspuns inflamator care poate diminua pofta de mâncare.
Faptul că nu simțiți nevoia să mâncați înseamnă că este puțin probabil să obțineți nutriția de care aveți nevoie, ceea ce nu este deloc o rețetă optimă pentru sănătatea sistemului imunitar și pentru recuperarea după boală”, spune Teeman.
Alte studii spun că umami poate îmbunătăți, de asemenea, digestia nutrienților. Odată ce creierul nostru simte umami prin intermediul receptorilor gustativi de pe limbă, corpul nostru își pregătește tractul digestiv pentru a absorbi mai ușor proteinele.
Acest lucru poate reduce simptomele gastro-intestinale, pe care mulți oameni le resimt atunci când nu sunt bine dispuși.
”Deși majoritatea oamenilor nu asociază infecțiile respiratorii superioare cu simptomele gastrointestinale, cercetările efectuate la copii au constatat că virusul gripal a crescut durerile abdominale, greața, vărsăturile și simptomele de diaree”, mai spune Teeman.
Poate reduce inflamația și nasul înfundat
Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la leziuni sau boli; inflamația apare atunci când globulele albe migrează către țesutul inflamat pentru a ajuta la vindecare.
Atunci când acest proces inflamator are loc în căile respiratorii superioare, are ca rezultat simptome comune de răceală și gripă, cum ar fi nasul înfundat sau care curge, strănutul, tusea și mucusul îngroșat, notează Science Alert.
Variante de supă de pui
Supa de pui poate să fie îmbunătățită cu tăiței/fidea, în stilul american, astfel având un aport de carbohidrați, necesari pentru a vă energiza și a vă recupera mai repede, dar puteți să optați și pentru varianta găluștelor de gris, care pentru mai mult ”spectacol” în farfurie pot să fie sub forma de pufuleți.
De asemenea, puteți opta pentru aromatizarea supei cu ardei iute și usturoi, ingrediente care vă ajută la fluidificarea mucusului. De altfel, ambele ingrediente vă ajută și la refacerea echilibrului electrolitic și la rehidratare, atât de necesare în cazul răcelilor.
Citește și: ”Lipsa stresului înseamnă moarte”. Când face ravagii în organism. Psiholog: Majoritatea bolilor apar atunci
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News