Suntem unici chiar și la „apa plată”. Medicul Alexandru Nechifor, despre ce bem: Este total greșit / video
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 23 noi 2022, 23:14
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/baut-portret-sticla-recipient-3902735/
Fotografie de la Anna Shvets: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/baut-portret-sticla-recipient-3902735/
Știați că suntem singurul stat care folosește termenul de „apă plată” atunci când ne referim la apa pe care o bem?

Medicul Alexandru Nechifor, prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit, la o emisiune difuzată pe DC News și DC News TV, despre apa pe care o bem.

„Cred că suntem singurul stat din Europa, dacă nu din lume, care îi atribuie apei pe care o bem denumirea de „apă plată”, ceea ce este total greșit. Apa plată este exact apa aceea pe care o puneți în fierul de călcat. Toată apa pe care o bem este minerală pentru că are minerale. În România, numim „apa minerală” apa la care adăugăm dioxid de carbon. Dar toată apa este minerală. Apa pe care o bem acum nu este plată, este minerală din start, are un conținut de minerale”, a zis medicul Alexandru Nechifor, prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Vezi mai multe aici:

Toate apele naturale, adică îmbuteliate din izvoare, sunt minerale. Atunci când cumpărăm apă, cerem plată sau minerală. Diferența dintre termenul cunoscut de plată și minerală, o face dioxidul de carbon, acele bule binecunoscute.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Băutura pe care Mircea Badea o consumă în cantități industriale. A uimit și medicii: Eu nu beau apă de 30 de ani

Mircea Badea a spus ce bea în cantități mari.

După ce a citit o știre despre tinerii care mor, în urma infarctului, una dintre cauze, fiind cel mai probabil, potrivit cercetătorilor, consumul de energizante, Mircea Badea a spus că el bea energizant în cantități industriale.

„Eu beau căldări de energizante pe zi și mă culc. Eu nu vă spun să faceți ca mine, Doamne ferește! Beau căldări de energizante de peste 25 de ani. Eu când citesc astfel de știri, mă întreb cum de mai sunt pe planetă. Eu am consumat energizante de zici că-s acționar. Nu mai zic cât ciuco am băut... Nu contest adevărul acestor articole, doar că uneori mă întreb cum de mai sunt în viață”, a spus Mircea Badea.

„Nu mai zic și ce mănânc... dacă povestesc și ce mănânc... s-a terminat cu șmecheria în sat”, a mai zis Mircea Badea.

„Nu contest știrile care spun că mor tinerii din cauza energizantului, dar eu beau cisterne în fiecare lună. De-asta nici nu am bani, că astea costă. Nu trebuie să faceți ca mine. Nu fac o pledoarie pentru energizante”, a adăugat realizatorul TV.

„Mai vorbesc ocazional cu câte un doctor și îi zic că nu beau apă. Se uită la mine mirat: „poftim?! Nu beți apă?! Nu este bine, trebuie să beți apă”. Și eu îi zic: „nu am băut apă de 30 de ani”. Mai beam apă când făceam sport, dar în rest, nu. Apoi, dacă mă vede cu un energizant, se crispează când aude că beau trei pe zi. Deocamdată nu am nimic. Bine... nici nu mi-am mai făcut analizele că poate le dau aparatele peste cap”, a mai spus Mircea Badea la Antena 3 CNN. 

Energizantele sunt apreciate în întreaga lume de sportivi de top, de studenți, precum și în profesiile solicitante și în timpul orelor lungi de condus. Cu toate acestea, medicii nu recomandă băuturile energizante, cu atât mai mult cu cât conțin mari cantități de cafeină.

Oamenii consumă cafeină fără să ştie. Ea este prezentă în cafea şi ceai (circa 80 mg într-o ceaşcă), dar şi în multe alte produse. Medicamentele împotriva durerii sau răcelii (aspirină, paracetamol), precum şi unele suplimente alimentare pot conţine şi ele cafeină. Se găseşte şi în alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolată (100 mg în 250 g) şi gumă de mestecat la băuturi pe bază de cola (între 30 şi 50 mg la 33 cl) şi energizante. Acestea din urmă conţin cele mai mari cantităţi de cafeină: 180 mg la fiecare doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?