Urmărește emisiunea live
”Suntem pregătiți să o facem”. Laura Codruța Kovesi, anunț de la vârful EPPO: Bani voștri, banii noștri...
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruța Kovesi a făcut declarațiile pentru Agenţia France-Presse. 

Procuror-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru AFP, că investigaţiile Parchetului European vor avea în vizor inclusiv persoanele care nu respectă sancţiunile blocului european împotriva Rusiei. Mai mult, EPPO chiar are ca mandat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene.

UE a impus o serie de sancţiuni Moscovei, în zece pachete succesive, ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina. Acum, Laura Codruța Kovesi vrea să urmărească inclusiv acele grupuri sau persoane care eludează măsurile şi alimentează maşinăria de război a Rusiei.

”Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: 'Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem'", a declarat Laura Codruţa Kovesi în interviul pentru AFP. "Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate", a precizat ea.

Însă orice decizie de a adăuga la obiectivele EPPO şi pe cele de combatere a încălcării sancţiunilor va fi una politică, luată de liderii statelor membre ale UE, or nu sunt toţi mari fani ai EPPO, notează agenţia franceză de ştiri, conform news.ro

”Dacă furi banii UE nu este o problemă” ar susține unele state

În unele capitale ale UE există o tendinţă de a vedea utilizarea abuzivă a fondurilor UE drept un fenomen tipic Estului, în condiţiile în care membrii mai noi ai UE, precum Bulgaria şi România, se străduiesc să controleze corupţia, în timp ce Polonia şi Ungaria se împotrivesc supremaţiei legislaţiei UE asupra dreptului naţional. Însă Kovesi respinge ideea că statele din Est sunt mai corupte, menţionând investigaţiile pe scară largă privind escrocheriile cu TVA aflate în curs de desfăşurare în Germania şi Italia, conform sursei citate. 

Există însă şi alţi factori care subminează aplicarea legii la nivel paneuropean: rivalităţile naţionale şi dispreţul faţă de birocraţia de la Bruxelles, menţionează AFP.

"Ei bine, am auzit în unele state membre că trebuie să fii "patriot" - şi dacă furi banii naţionali este o problemă, dar dacă furi banii UE nu este o problemă, pentru că eşti patriot", a declarat Kovesi pentru AFP. "Aceasta este o mentalitate greşită, pentru că, în cele din urmă, banii voştri, banii noştri, sunt pentru toţi cetăţenii europeni. Şi trebuie protejaţi toţi banii, pentru toţi cetăţenii europeni", a mai spus Laura Codruţa Kovesi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel