Data publicării:

„Suntem membri de facto ai alianței NATO”, susține ministrul apărării din Ucraina

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ucraina a devenit membră de facto a alianței NATO, spune ministrul ucrainean al apărării, în timp ce țările occidentale, cândva preocupate de faptul că asistența militară ar putea fi văzută ca o escaladare de către Rusia, își schimbă „abordarea de gândire”.  

Într-un interviu acordat BBC, Oleksii Reznikov a spus că este sigur că Ucraina va primi armamentul mult dorit, inclusiv tancuri și avioane de luptă.

„Pentru mine, această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este un fel de protocol”, a spus Reznikov.

„Ucraina ca țară și forțele armate ale Ucrainei au devenit [un] membru al NATO. De facto, nu de jure (prin lege). Pentru că avem arme și înțelegem cum să le folosim”.

Președintele rus Vladimir Putin și-a prezentat invazia Ucrainei drept o bătălie existențială împotriva țărilor occidentale care doresc să slăbească Rusia.

Mai mult voci de la Kremlin au susținut că se luptă cu NATO în Ucraina, deoarece Occidentul a furnizat țării arme în ceea ce ei numesc un război de agresiune.

Ucraina, de ani de zile, a căutat să se alăture alianței militare dintre SUA, Canada și 28 de țări europene, lucru pe care președintele Vladimir Putin l-a descris drept o amenințare pentru securitatea Rusiei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut eforturi pentru aderarea rapidă, dar nu este clar dacă membrii alianței îl vor lua în considerare cu seriozitate chiar și după încheierea războiului, în ciuda angajamentelor de sprijin.

Articolul 5 din Tratatul NATO spune că un atac armat împotriva oricărui membru ar trebui considerat un atac împotriva tuturor.

Reznikov a negat însă că ar realiza niște comentarii controversate.

"De ce [ar fi] controversat? Este adevărat. Este un fapt", a spus Reznikov. „Sunt sigur că, în viitorul apropiat, vom deveni membri NATO, de jure”.

Ministrul apărării a vorbit în capitală, Kiev, în timp ce forțele ucrainene și ruse continuau să lupte pentru micul oraș Soledar, din estul regiunii Donețk, în unele dintre cele mai intense bătălii din războiul care durează aproape 11 luni.

Ofensiva rusă este condusă de mercenarii din cadrul Wagner Group, al cărui fondator Yevgeny Prigojin, un vechi aliat al lui Putin, a devenit un critic vocal al performanței armatei ruse în Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel