„Sunt gata să lupt cu orice”. De ce tot mai mulți belaruși spun că vor lupta pentru Ucraina
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
„Sunt gata să lupt cu orice”. De ce tot mai mulți belaruși spun că vor lupta pentru Ucraina / Foto: Pixabay, de ELG21
„Sunt gata să lupt cu orice”. De ce tot mai mulți belaruși spun că vor lupta pentru Ucraina / Foto: Pixabay, de ELG21
Tot mai mulți oameni simpli, născuți în Belarus, spun că vor lupta pentru Ucraina.

În timp ce Alexandr Lukașenko încearcă să convingă lumea că forțele sale armate nu participă la „operațiunea militară” a lui Vladimir Putin, iar țările occidentale acuză Minsk că colaborează cu Kremlinul, tot mai mulți belaruși vor lupta ca voluntari de partea Ucrainei.

Potrivit datelor neoficiale, aproximativ 200 de cetățeni din Belarus ar putea fi în unități de voluntari din Ucraina. Aceștia sunt bărbați în vârstă de 20-50 de ani care, după cum se spune, vor să-și ajute semenii slavi „să lupte împotriva agresiunii lui Putin”. Serviciul rusesc BBC a vorbit cu unii dintre ei.

Marș de la Varșovia la Kiev


"Sunt gata să lupt cu orice: cu o armă, cu un cuțit, cu orice. Aici se decide soarta unei Ucrainei libere, a unei Belarus libere, fără nicio exagerare", spune Vadim Prokopiev, voluntar al rezistenței belaruse. 

Prokopiev este un cunoscut om de afaceri din Belarus și o figură a opoziției care a plecat în Polonia după alegerile prezidențiale din 2020.

La Kiev, în jurul prânzului, Vadim vorbește cu un corespondent BBC pe Zoom. El stă în Piața Maidan, pe mâneca lui stângă are o banderolă galbenă în sprijinul ucrainenilor.

Vadim spune că el și tovarășii săi au luat decizia de a merge la Kiev în doar o oră: la sfârșitul lunii februarie, s-au alăturat coloanei de voluntari belaruși care au făcut un marș forțat de la Varșovia la Kiev.

„Am cumpărat niște mașini foarte ieftine și ne-am rugat să nu se destrame pe drum”, își amintește Vadim.

Potrivit lui Prokopiev, printre voluntarii belaruși se numără bărbați de diferite vârste și profesii.

„Cineva vorbește belarusă, cineva vorbește rusă, dar toți au un singur scop - să ajute Ucraina”, subliniază el.

Vadim refuză să-și numească unitatea, invocând preocupări de securitate. El spune că rolul său la Kiev este comunicarea: „Propaganda rusă generează fără milă falsuri, sarcina noastră este să le eliminăm”. Arma sa principală acum este un iPhone, în timp ce nu ascunde faptul că, dacă este necesar, este gata să ia în mâini o armă adevărată. El spune că își dorește ca adevărul să ajungă și la urechile celor din armata Belarusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel