Data publicării:

Sunt expropriate 249 de case pentru DN79 și Tronsonul 4 din Drumul expres Craiova-Pitești! Decizia de pe masa premierului

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul României ar urma să ia o decizie cu privire la mai mult exproprieri.

Lista cu proiectele de acte normative care ar putea fi incluse în ședința Guvernului României din data de 16.10.2024 a fost publicată de Secretariatul General al Guvernului României.

Pe listă se află și două Proiecte de Hotărâre de Guvern care vizează exproprieri pentru ”lucrări de utilitate publică de interes naţional”:

1. „PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Execuţie lucrări de lărgire de la două la 4 benzi de circulaţie pe DN 79 (E671) între Oradea şi Nojorid şi amenajarea unui sens giratoriu în zona Aeroportului Oradea', precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional”.

2. „PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile Ia drumurile existente', Tronsonul 4”.

Patru benzi pe DN 79

În cadrul primei Hotărâri se menționează că ”sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Execuție lucrări de lărgire de la două la 4 benzi de circulație pe DN 79 (E671) între Oradea și Nojorid și amenajarea unui sens giratoriu în zona Aeroportului Oradea', situate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, aflate pe raza municipiului Oradea și a localității Nojorid, din judeţul Bihor, sunt în cuantum de 4.215,9 mii lei (n.r. 4.215.811,67 lei) și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2024, nr. 421/2023, la capitolul 84.01 'Transporturi', titlul 56 'Proiecte cu Finanțare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) Postaderare', articolul 56.48 'Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027' ”.

De asemenea, în nota de fundamentare se menționează că „pentru realizarea obiectivului de investiții este necesară exproprierea a 61 de imobile proprietate privată, însumând o suprafață de teren de 26.348 mp”.

Drum expres Craiova-Piteşti, Tronsonul 4

Cu privire la a doua Hotărâre sumele individuale estimate de către expropriator ”sunt în cuantum total de 236 mii lei și se alocă dela bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Nota de fundamentare arată: „Pentru continuarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții 'Drum expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente', Tronsonul 4, este necesară ocuparea unor suprafețe suplimentare de teren de 47.178 mp, reprezentând 188 imobile proprietate privată, aflate pe raza localităților Lunca Corbului, Albota, Costești și Oarja din județul Argeș, a unor suprafețe suplimentare de teren de 6.528 mp, reprezentând 3 imobile proprietate publică a statului aflate pe raza localităților Lunca Corbului și Costești, din județul Argeș, precum și a unor suprafețe suplimentare de teren de 6.497 mp reprezentând 12 imobile proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale Lunca Corbului, Suseni și Bradu, din județul Argeș”.

Totodată, în ambele HG-uri se precizează că ”se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel