Sunt dușurile reci bune pentru sănătatea ta? Ce spun oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Dușurile reci ar putea să îmbunătățească sănătatea mintală, sănătatea cardiacă și funcționarea sistemului imunitar. 

Este posibil să fi văzut oameni care sar în mări reci sau în băi de gheață, susținând că aceste scufundări sunt bune pentru sănătatea inimii, recuperarea musculară, stres și altele.

Această practică este cunoscută sub numele de imersiune în apă rece, un tip de crioterapie sau terapie prin frig - care poate fi aplicată în scopuri medicale sau terapeutice în diverse moduri. Se poate face prin gheață, criochirurgie pentru leziuni, pungi de gheață pentru umflături sau prin băi de gheață în diverse scopuri, inclusiv recuperarea după exerciții sau reducerea stresului.

Există o lungă istorie a oamenilor care se scufundau în apă rece pentru presupusele beneficii pentru sănătate, datând din Grecia antică - și, prin urmare, există un volum mai mare de cercetări privind acest tip de terapie la rece. În timpurile actuale, unii oameni se întreabă dacă dușurile reci, o formă mai accesibilă a acestei tendințe, ar putea, de asemenea, să facă bine.

"Cercetarea este foarte, foarte limitată în ceea ce privește dușurile reci în sine", a declarat Dr. Corey Simon, profesor asociat la departamentul de chirurgie ortopedică de la Universitatea Duke și membru senior al Centrului Duke Aging. Există cel puțin 100 de studii, dintre care unele sunt vechi de zeci de ani sau au probleme metodologice, iar majoritatea au, de asemenea, un număr redus de participanți, care sunt de obicei adulți tineri sănătoși, a spus Simon.

Dar experții au idei despre motivele pentru care dușurile reci ar putea funcționa, pe baza dovezilor științifice și anecdotice existente, a adăugat el.

Sănătatea mintală și cardiacă

Simon crede că majoritatea beneficiilor dușurilor reci provin din procesul psihologic de adaptare și depășire a unui factor de stres - în acest caz, apa rece.

"Oamenii nu trec pur și simplu de la zero la 60 în dușurile reci", a spus el. "De obicei, trebuie să muncească pentru a ajunge la ele, așa că există un element prin care corpul tău este capabil să controleze prezența într-un mediu stresant".

Această teorie se potrivește cu rezultatele unor studii privind dușurile reci. Participanții care au făcut dușuri cu o temperatură a apei de aproximativ 50 de grade Fahrenheit până la 57,2 grade Fahrenheit (10 grade Celsius până la 14 grade Celsius) - timp de până la un minut zilnic timp de două săptămâni - au raportat niveluri de stres mai scăzute decât grupul de control, conform unui studiu din octombrie 2022 publicat în revista Current Psychology. Beneficiile au fost mai puternice atunci când participanții au făcut dușuri după ce au făcut câteva runde de respirație ghidată, care a implicat respirație profundă, expirație și reținere a respirației.

Simon face un duș rece o dată sau de două ori pe săptămână, despre care a spus că l-a ajutat să devină mai prezent mental în general, deoarece practica îl forțează să proceseze "suferința".

Dușurile reci pot, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit și energia sau vigilența mentală, lucru pe care Dr. Rachelle Reed, un fiziolog al exercițiilor fizice din Athens, Georgia, l-a experimentat, a spus ea. "Vă simțiți puțin exaltați și se crede că acest lucru se datorează cel puțin parțial creșterii (neurotransmițătorilor) epinefrină, noradrenalină și dopamină", a continuat aceasta.

Aceste beneficii psihologice pot fi, de asemenea, un motiv principal pentru care unii oameni simt că dușurile reci le reduc durerea, pentru care suferința psihologică este un predictor principal, a spus Simon.

În timpul terapiei imersive la rece, șocul de temperatură poate stresa pentru scurt timp sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială, ritmul cardiac și ritmul respirator, au spus experții. Dar această hiperactivitate poate duce la îmbunătățirea fluxului sanguin, deoarece organismul trebuie să lucreze pentru a reveni la starea sa normală și pentru a se încălzi, a spus Reed. Dușurile reci ar putea, teoretic, să producă același efect într-o anumită măsură.

Acestea fiind spuse, persoanele care au probleme cardiovasculare, probleme circulatorii, probleme de sensibilitate - cum ar fi boala Raynaud sau neuropatia - sau diabet nu ar trebui să încerce dușurile reci fără a vorbi mai întâi cu un medic, au spus experții. Același lucru este valabil și pentru femeile însărcinate,  pentru pacienții care au suferit recent o intervenție chirurgicală sau sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor, a spus Reed.

Oamenii au murit încercând terapia cu expunere la frig, a spus Simon, astfel încât această avertizare este serioasă și nu ar trebui ignorată.

Susținerea imunității

Dușurile reci pot ajuta, de asemenea, la susținerea sistemului imunitar. Într-un studiu din mai 2014, autorii au testat dacă sistemul imunitar al unui grup de bărbați olandezi ar putea fi îmbunătățit prin practicarea meditației, a respirației profunde și a dușurilor reci timp de 10 zile. Atunci când autorii au administrat o infecție bacteriană prin injectare, participanții la studiu care folosiseră tehnicile de wellness au avut mai puține simptome. De asemenea, acești participanți au produs mai multe substanțe chimice antiinflamatoare și mai puține proteine inflamatorii ca răspuns la infecție.

Dar Simon nu este sigur că acest rezultat este pe deplin pozitiv, deoarece cercetările recente au început să sugereze că diminuarea răspunsului inflamator la o boală temporară ar putea prelungi sau preveni recuperarea, a spus el. Inflamația cronică, nu inflamația acută, este problema cea mai mare, a spus Simon. De asemenea, studiul olandez nu reflectă eficiența individuală a celor trei tehnici: meditația, respirația profundă și dușurile reci.

Cu toate acestea, un studiu realizat în septembrie 2016 în Țările de Jos a arătat că persoanele care au petrecut între 30 și 90 de secunde făcând un duș rece au înregistrat o reducere cu 29% a timpului de absență de la serviciu din cauza bolii. Au existat, de asemenea, rapoarte anecdotice conform cărora persoanele care au făcut dușuri reci s-au îmbolnăvit mai rar.

Dușurile reci ar putea fi benefice în ceea ce privește fitness-ul, ca o modalitate de a atenua durerile musculare - dar nu imediat după un antrenament de rezistență, a declarat Reed.

"Cele mai recente dovezi sugerează că nu ați dori să întrerupeți procesul de inflamație care apare după ridicarea greutății", a spus Reed, care face ca «mușchii să devină mai puternici, mai mari și mai eficienți în timp», a explicat Reed.

Reed a recomandat utilizarea terapiei reci doar în zilele libere, în care nu se face antrenament în sala de fitness. În plus, dușurile reci pot crește temporar metabolismul, dar nu au fost asociate cu pierderea în greutate.

Cum începem să facem dușuri reci

Dacă doriți să încercați să faceți dușuri reci și ați primit acordul medicului dumneavoastră, începeți cu puțin, spun experții.

Studiile tind să utilizeze dușuri reci în intervalul de 50 de grade Fahrenheit până la 60 de grade Fahrenheit (10 grade Celsius până la 15,5 grade Celsius).

Trecerea rapidă de la cald la rece ar putea fi prea șocantă, așa că Simon a sugerat să se treacă mai ușor de la apa călduță la cea rece.

Între 15 și 30 de secunde de expunere la apă rece este bine pentru început, a spus Reed. După aceea, încercați să adăugați aproximativ 15 secunde la fiecare câteva săptămâni.

Pe măsură ce vă construiți nivelul de toleranță, "respirația pătrată" vă poate ajuta să vă simțiți calm în duș; rezistați să vă țineți respirația prea mult timp, a adăugat ea. Aceasta presupune inhalarea timp de patru secunde, menținerea timp de patru secunde, expirarea timp de patru secunde și menținerea timp de patru secunde.

Fiți atenți la reacțiile corpului dumneavoastră și la orice semn că ar trebui să vă îndepărtați de frig, a spus Reed.

Simon și Reed nu pot spune cu certitudine că dușurile reci sunt o modalitate sigură de îmbunătățire a stării generale de sănătate, dar ei cred că, într-o lume stresantă, această practică poate fi un bun adaos la un nivel de bază al sănătății deja susținut de elementele de bază: dietă, hidratare, activitate fizică și somn, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel