Summit-ul Quad. SUA se vor alătura Australiei, Indiei și Japoniei pentru a contracara hegemonia Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Summit-ul Quad. SUA se vor alătura Australiei, Indiei și Japoniei pentru a contracara hegemonia Chinei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Summit-ul Quad. SUA se vor alătura Australiei, Indiei și Japoniei pentru a contracara hegemonia Chinei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Întâlnirea „Quad” vine în timp ce SUA a subliniat colaborarea cu aliații din Indo-Pacific pentru a contracara puterea tot mai mare a Beijingului.

Președintele SUA, Joe Biden, va purta primele discuții comune cu liderii din Australia, India și Japonia ca parte a unei alianțe emergente cu patru căi, considerată fundamentală pentru eforturile de contracarare a puterii economice și militare a Chinei.

Întâlnirea virtuală de vineri a Dialogului de Securitate Cadrilaterală, cunoscută și sub numele de „Quad”, va fi unul dintre primele summit-uri ale lui Biden de la preluarea funcției și vine în timp ce administrația sa a încercat să contracareze expansiunea militară și comercială a Chinei prin consolidarea alianțelor. Quad a fost lansat în 2007 de către premierul japonez Shinzo Abe, care era alarmat de hegemonia crescândă a Chinei în jurul Asiei.

"Președintele Biden a făcut din acesta unul dintre primele sale angajamente multilaterale și vorbește despre importanța pe care o acordăm strânsei cooperări cu aliații și partenerii noștri din Indo-Pacific", a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

Pozițiile Australiei, Japoniei și Indiei

Primul ministru australian Scott Morrison, care a catalogat următoarea întâlnire „un moment istoric”, a spus că „trimite un mesaj puternic regiunii despre sprijinul nostru pentru un Indo-Pacific suveran și independent”.

Japonia, la rândul său, a declarat că premierul Yoshihide Suga a vorbit joi cu premierul indian Narendra Modi și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „încercările unilaterale ale Chinei de a schimba statu quo-ul în Marea Chinei de Est și de Sud”, precum și statutul drepturilor în Xinjiang și Hong Kong.

De asemenea, ministerul indian de externe a declarat că cei patru lideri „vor face schimb de opinii cu privire la domeniile practice de cooperare în vederea menținerii unei regiuni libere, deschise și incluzive Indo-Pacific”.

China își crește influența

Summit-ul a urmat discuțiilor din 18 februarie între miniștrii de externe ai Quad, când au făcut presiuni în comun pentru restabilirea democrației în Myanmar după ce armata a răsturnat-o de la putere pe lidera Aung San Suu Kyi, la 1 februarie 2021.

Oficialii americani au considerat întâlnirea o modalitate cheie de exercitare a presiunii asupra Yangonului, întrucât India și Japonia se bucură de relații mai strânse cu armata din Myanmar, care s-a bazat istoric pe China ca fiind principala sa sursă de sprijin.

Cu toate acestea, miniștrii de externe Quad au avut grijă să nu facă o mențiune explicită asupra Chinei, care și-a exprimat îngrijorarea la ceea ce consideră că este un efort de a incrimina influența în Asia, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel