Data publicării:

Summit NATO, Iohannis prezent. Cristian Diaconescu: Temă extraordinar de importantă pentru România

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Klaus Iohannis - Summit NATO Londra FOTO: Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis - Summit NATO Londra FOTO: Administrația Prezidențială

Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, a vorbit despre summitul NATO care urmează să aibă loc la Bruxelles şi la care va participa şi Klaus Iohannis. 

Cristian Diaconescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, a subliniat tema pe care ar trebui să o abordeze România la summitul NATO de la Bruxelles, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis. 

"Ce a anunţat deja Biden şi va susţine puternic la summit – evident în consonanţă cu noi toţi ceilalţi din Alianţa Nord-Atlantică – şi anume respectul sacrosant în legătură cu aplicarea articolului 5, acel principiu ‚unul pentru toţi, toţi pentru unul’ în Alianţă. Nu va mai condiţiona, deşi va exercita presiuni, nu publice, în stilul lui Trump, dar în orice caz, extrem de eficiente şi aplicate privind contribuţia de 2% din PIB pentru Apărare. Să ştiţi că această temă funcţiona de pe vremea administraţiei Obama, de exemplu Hillary Clinton era extrem de hotărâtă în a cere europenilor acest 2% din PIB. Nu se exprimau în afara sălii de şedinţă, dar tema e de mult ca şi o zonă de sensibilitate în adresarea şi revendicarea, până la urmă, americană.

La acest summit, dincolo de revenirea, inclusiv militară, a americanilor în Europa, se va anunţa faptul că acele redesfăşurări de trupe în Germania pe care le promitea Trump nu se vor mai face. Trupele americane vor rămâne în Germania.

Din perspectiva României, avem o temă extraordinar de importantă, aşa cum o văd eu: o asimetrie între reacţia avansată a NATO în nordul îndepărtat, în statele Baltice, faţă de Marea Neagră. Faţă de Marea Neagră, reacţia – politic – este aceea de a fi una adecvată, potrivită tipului de criză. În zona Mării Baltice şi a statelor din vecinătate, reacţia NATO este imediată, şi automată la apariţia unui factor de criză. Din punct de vedere politico-diplomatic, deci există o diferenţă. Sigur că militar nu poate fi complinită într-o formă sau alta, dar nimeni nu-şi doreşte să se ajungă la o astfel de confruntare. Ori avem nevoie de o decizie care, după părerea mea, să asigure simetria şi să transmită acest tip de mesaj în afara NATO", a declarat, în cadrul unui interviu acordat DC News, Cristian Diaconescu, preşedinte al PMP.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel