Summit G20. Kremlinul spune că e imposibil să se discute despre soarta economiei mondiale fără Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Summit G20. Kremlinul spune că e imposibil să se discute despre soarta economiei mondiale fără Rusia / Foto: Kremlin.ru
Summit G20. Kremlinul spune că e imposibil să se discute despre soarta economiei mondiale fără Rusia / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul susține că e imposibil să se discute despre soarta economiei mondiale la summitul G20 fără Federația Rusă.

Comentând situația din jurul formatului și nivelului participării Rusiei la summitul G20 din noiembrie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, a spus că este imposibil să se discute despre economie în cadrul acestei întâlniri fără Rusia, scrie Interfax.

„Așa cum tocmai a remarcat domnul Widodo (președintele indonezian Joko Widodo - n.r.), până la urmă, acesta este un format economic, cu accent principal pe economie. Este imposibil să vorbim despre economie fără Rusia. La G20, fără Rusia, va fi dificil să se discute despre soarta economiei mondiale.”, a declarat Dmitri Peskov reporterilor joi.

Răspunzând la o întrebare despre formatul participării Rusiei la Summitul G20, față în față sau absent, Peskov a spus: "Președintele va lua o decizie bazată pe ceea ce ar trebui să facem într-un mod care este mai convenabil și mai profitabil pentru noi".

Summitul G20 va avea loc pe insula indoneziană Bali, în perioada 15-16 noiembrie.

Vladimir Putin acceptă invitația și va participa la summitul G20

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat invitația de a participa la un summit G20 la sfârșitul acestui an în Indonezia, a declarat în luna aprilie președintele indonezian Joko Widodo, actualul președinte al G20. Vorbind de la Palatul Prezidențial Bogor din Java de Vest, liderul indonezian a spus că omologul său rus i-a spus personal că va participa la summitul G20 de la Bali din această toamnă, potrivit Newsweek. Vestea venea la câteva săptămâni după ce președintele american Joe Biden a spus că Rusia ar trebui scoasă din G20 din cauza deciziei lui Putin de a invada Ucraina pe 24 februarie. În prezent, Indonezia deține președinția rotativă a Grupului celor 20.

Widodo a spus că a vorbit la telefon cu Putin, care "a oferit o actualizare cu privire la situația din Ucraina, inclusiv despre procesul de negocieri în curs între Rusia și Ucraina".

"Putin și-a exprimat recunoștința pentru invitația la summitul G20 și a spus că va participa.", a spus Widodo.

Un oficial al Ministerului de Externe al Indoneziei, Triansyah Djani, a confirmat atunci că Indonezia va „rămâne imparțială” și va invita toți membrii G20 la summit, conform procedurilor stabilite.

"Poziția noastră este destul de clară", a spus Djani. "Ne-am bazat întotdeauna diplomația pe principii".

Boicotul G20 - De ce s-ar fi răzgândit liderii lumii? De la Washington la Bruxelles, se caută o cale de ieșire din impasul provocat de conflictul din Ucraina

 

Deși la începutul lunii aprilie liderii lumii anunțau că vor boicota Summitul G 20, iată că 60 de zile mai târziu aceștia s-au răzgândit. Pentru a încerca să înțelegem acest lucru, poate este util să pornim de la preocupările care stăpânesc din ce în ce mai mult UE și Statele Unite ale Americii.

La sfârșitul lunii aprilie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, precizase clar că Rusia ar trebui exclusă din următorul G20, care va avea loc în noiembrie în Indonezia, altfel amenință cu boicotarea numirii.

”Nu trebuie să paralizăm G20, este prea important”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept justificare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel