Summit G20. Erdogan şi Biden, de acord pentru a îmbunătăţi legăturile
Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi preşedintele american Joe Biden au convenit duminică să formeze un mecanism comun de îmbunătăţire a legăturilor tensionate.
Informația vine potrivit presei turce, după discuţii despre care un oficial turc a spus că au fost purtate într-o atmosferă "foarte pozitivă", informează Reuters, scrie Agerpres.
La câteva zile după ce aliaţii NATO au evitat o criză diplomatică majoră, Erdogan şi Biden au avut o întâlnire de 70 de minute pe marginea summitului G20 de la Roma. Sâmbătă, un oficial american a spus că ei vor discuta despre drepturile omului şi cererea Turciei de a cumpăra avioane F-16 şi kituri de modernizare.
Ce au discutat oficialii
Potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu, Erdogan şi Biden au discutat despre paşii pentru stimularea comerţului bilateral şi au subliniat fundamentele alianţei lor NATO şi ale parteneriatului strategic.
Printre altele, preşedintele american Joe Biden i-a spus clar omologului său turc Tayyip Erdogan că cererea sa pentru avioane de luptă F-16 trebuie să treacă printr-un proces şi de asemenea a ridicat problema drepturilor omului în timpul întâlnirii lor de duminică, a declarat pe de altă parte un înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters.
Joe Biden cere Germaniei continuitate în cooperarea referitoare la gazoductul Nord Stream 2
Preşedintele Biden a subliniat importanţa continuării activităţii privind aplicarea acestui acord, a anunţat sâmbătă Casa Albă după discuţiile preşedintelui american cu cancelarul interimar Angela Merkel, la care a participat şi Olaf Scholz, ministrul de finanţe care probabil îi va succeda la şefia guvernului. Conversaţia a avut loc în marja summit-ului G20 de la Roma.
Preşedintele american Joe Biden a evidenţiat, de asemenea, importanţa continuării activităţii de implementare a Declaraţiei comune SUA-Germania privind sprijinul acordat Ucrainei şi Strategiei europene a securităţii energetice pentru a se asigura că Rusia nu poate manipula fluxurile de gaze naturale în scopuri politice dăunătoare, a mai spus Casa Albă.
Acordul prevede impunerea de sancţiuni Rusiei în cazul în care conducta este folosită ca armă geopolitică. Gazoductul Nord Stream 2 porneşte de la Vîborg în Rusia prin Marea Baltică şi ajunge la Lubmin, în apropiere de Greifswald, în statul Mecklenburg Pomerania Inferioară din nord-estul Germaniei. Washingtonul susţine că această conductă creşte dependenţa Europei de Rusia. Social-democratul Olaf Scholz se află în prezent în negocieri cu Verzii şi cu FDP pentru a forma un guvern de coaliţie după alegerile de luna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News