Summit cu Asia de Sud-Est la Washington, pentru a contracara ascensiunea Chinei. Casa Albă, precizări
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Summit cu Asia de Sud-Est la Washington, pentru a contracara ascensiunea Chinei. Casa Albă, precizări / Foto: Facebook Joe Biden
Summit cu Asia de Sud-Est la Washington, pentru a contracara ascensiunea Chinei. Casa Albă, precizări / Foto: Facebook Joe Biden
Joe Biden va organiza un summit cu Asia de Sud-Est la Washington.

Joe Biden îi va primi pe liderii ţărilor din Asia de Sud-Est la Washington pe 12 şi 13 mai pentru un summit extraordinar cu această regiune cheie în strategia americană de contracarare a ascensiunii Chinei, relatează Agerpres, citând France Presse.

Acest summit dintre preşedintele american şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) "va demonstra angajamentul continuu al Statelor Unite" faţă de acest bloc regional, "recunoscându-i rolul central în oferirea de soluţii de durată la cele mai urgente provocări", a declarat sâmbătă Casa Albă într-un comunicat, referindu-se în special la COVID-19 sau încălzirea globală.

"A fi un partener puternic şi de încredere pentru Asia de Sud-Est este una dintre priorităţile principale" ale guvernului lui Joe Biden, a asigurat Casa Albă.

Obiectivul principal al summit-ului



Casa Albă reiterează obiectivul american de "promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente", "mantra" Washingtonului pentru a se arăta ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei, notează AFP.

ASEAN reuneşte zece ţări (Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei), dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, unde fricţiunile cu China sunt în creştere.

Concurenţa cu tentă de confruntare cu Beijingul a devenit cea mai mare provocare a politicii externe a SUA, dar administraţia Biden continuă să se concentreze asupra altor puncte fierbinţi ale planetei, precum în prezent invazia rusă a Ucrainei, după retragerea haotică din Afganistan.

Casa Albă nu a precizat dacă junta din Myanmar va fi reprezentată la summitul de la Washington, în timp ce Statele Unite tocmai au acuzat armata birmană că a comis un "genocid" împotriva minorităţii musulmane rohingya şi au sporit sancţiunile împotriva liderilor militari ai ţării de la puciul lor din februarie 2021. ASEAN a fost în prima linie în încercarea de a găsi o soluţie diplomatică la criză după această lovitură de stat, dar eforturile sale au rămas până acum fără rezultat şi blocul regional a exclus recent junta din Myanmar de la o reuniune, denunţând lipsa de progrese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel