Data publicării:

Suferi de insomnie? Iată 5 alimente care te vor ajuta să dormi mai bine

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Ivan Oboleninov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Oboleninov/ Pexels

Suferi de insomnie, îți ia o veșnicie să adormi sau dormi prost toată noaptea? Iată 5 alimente și superalimente care te vor ajuta să dormi mai bine și de care nu te vei mai putea lipsi!

De câte ori ne-am culcat seara crezând că suntem obosiți și apoi odată ce ne-am culcat nu am putut dormi? Poate din cauza stresului, a gândurilor care nu se opresc niciodată, sau pentru că am mâncat „greu”, dar rezultatul nu se schimbă. 

Publicația Today propune 5 alimente și superalimente care, prin proprietățile lor, pot favoriza somnul și ajută la relaxare. Iată care sunt ele!

Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă medicinală pe care medicina ayurvedică a folosit-o de mai bine de 3.000 de ani în numeroase scopuri, inclusiv întărirea sistemului imunitar.

Ajută la eliberarea stresului – Stresul este o problemă des întâlnită la majoritatea persoanelor iar simptomele stresului sunt diferite la de persoană la persoană. De fapt, este un sentiment care apare atunci când te simți supraîncărcat și organismul se luptă să facă față solicitărilor. Se poate manifesta prin respirație grea, insomnii, dureri de cap, stări repetate de nervozitate, etc.

Cortizolul este cunoscut ca un “hormon de stres” deoarece glandele suprarenale îl eliberează ca răspuns la stres și când nivelul glicemiei este prea scăzut. Din păcate, în unele cazuri, nivelurile de cortizol pot deveni crescute cronic, ceea ce poate duce la creșterea nivelului zahărului din sânge și la creșterea stocării grăsimilor la abdomen.

Ashwagandha are proprietăți de relaxare și detensionare temeinice și de aceea este folosit în tranchilizante și medicamente antidepresive. Practic, pentru combaterea stresului, Ashwagandha este remediul natural ideal la care și tu poți apela fără doar și poate.

Fructele uscate

În primul rând, oferă organismului nostru celebrii acizi grași polinesaturați, importanți pentru prevenirea bolilor coronariene, a hipertensiunii și a tulburărilor sistemului imunitar, precum și a fi un puternic antioxidant care contracarează acțiunea radicalilor liberi, responsabil de îmbătrânirea celulară.

Cu toate acestea, poate că nu toată lumea știe că fisticul și migdalele conțin și o cantitate mare de magneziu și melatonină. De aceea sunt excelente în orice moment al zilei, de la o gustare pentru a ne recăpăta concentrarea într-un moment de stres sau pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului.

Fructul pasiunii

Un fruct cu multe proprietăți organoleptice, care poate fi consumat în stare proaspătă dar și sub formă de pulbere. Conține apigenină și crește producția de GABA, neurotransmițătorul calmului și relaxării, iar mai multe studii au arătat că floarea pasiunii ameliorează tulburările de somn atunci când este luată timp de patru săptămâni. Pudra de fructe de pasiune este ideală pentru a pregăti un ceai parfumat de plante de băut înainte de culcare. 

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, care favorizează odihna, fierul, seleniul, fosforul și multe minerale, dar nu numai. De fapt, semințele de dovleac sunt bogate în triptofan, un aminoacid fundamental în reglarea somnului care asigură o noapte de odihnă sănătoasă și regeneratoare! 

Semințele de dovleac pot fi zdrobite după ce le-ai prăjit la cuptor la 150°C timp de aproximativ 50 de minute sau pot fi folosite la prepararea unui excelent ceai de plante, după ce au fost lăsate câteva minute la infuzat cu apă clocotită.

Banane

Banana este unul dintre cele mai comune alimente care favorizează, fără îndoială, odihna. Este bogat în magneziu, potasiu, vitamina B și triptofan. Toate aceste substanțe naturale ajută la scăderea nivelului de cortizol prin promovarea relaxării musculare, ajutând astfel la creșterea calității somnului.

În plus, aportul de magneziu favorizează producerea de melatonină care ne ajută să reducem timpul necesar pentru a adormi, îmbunătățind în același timp calitatea odihnei. Într-adevăr, deficitul de minerale este una dintre posibilele cauze ale insomniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel