Suferi de inflamație? Este posibil să îți lipsească această vitamină din organism. Iată ce poți face
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Polina Tankilevitch)
Sursă foto: Pexels (Polina Tankilevitch)
Inflamația în corp poate fi cauzată de lipsa unei vitamine din organism. 

Inflamația este o parte esențială a procesului de vindecare al organismului. Dar atunci când persistă, poate contribui la o gamă largă de boli complexe, inclusiv diabet de tip 2, boli de inimă și boli autoimune.                          

Acum, prima cercetare genetică mondială de la Universitatea din Australia de Sud arată o legătură directă între nivelurile scăzute de vitamina D și nivelurile ridicate de inflamație, oferind un biomarker important pentru a identifica persoanele cu risc mai mare sau severitate a bolilor cronice cu o componentă inflamatorie, scrie Science Daily.                   

Studiul a examinat datele genetice ale a 294.970 de participanți la Biobank din Marea Britanie, folosind randomizarea mendeliană pentru a arăta asocierea dintre nivelurile de vitamina D și proteinele reactive C, un indicator al inflamației. Cercetătorul principal, Dr. Ang Zhou de la UniSA, spune că descoperirile sugerează că creșterea vitaminei D la persoanele cu o deficiență poate reduce inflamația cronică.             

Inflamația ar putea fi redusă cu ajutorul vitaminei D la persoanele deficiente         

„Inflamația este modalitatea corpului tău de a-ți proteja țesuturile dacă ai fost rănit sau ai o infecție. Nivelurile ridicate de proteină C-reactivă sunt generate de ficat ca răspuns la inflamație, așa că atunci când corpul tău se confruntă cu inflamație cronică, arată, de asemenea, niveluri mai ridicate de proteină C-reactivă. Acest studiu a examinat vitamina D și proteinele reactive C și a găsit o relație unidirecțională între nivelurile scăzute de vitamina D și nivelurile ridicate de proteină C reactivă, exprimate ca inflamație. Îmbunătățirea nivelului vitaminei D la persoanele cu deficiențe poate reduce inflamația cronică, ajutându-i să evite o serie de boli asociate”, spune dr. Zhou.            

Sprijinit de Consiliul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală și publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, studiul indică, de asemenea, posibilitatea ca o concentrație adecvată de vitamina D să poată atenua complicațiile care decurg din obezitate și să reducă riscul sau severitatea bolilor cronice cu o componentă inflamatorie, cum ar fi precum bolile cardiovasculare, diabetul și bolile autoimune.         

Sistemul hormonal are de suferit din cauza lipsei vitaminei D         

Investigator principal și director al Centrului Australian pentru Sănătate de Precizie al UniSA, profesorul Elina Hyppönen, spune că aceste rezultate sunt importante și oferă o explicație pentru unele dintre controversele din asocierile raportate cu vitamina D.           

„Am văzut în mod repetat dovezi privind beneficiile pentru sănătate pentru creșterea concentrațiilor de vitamina D la persoane cu niveluri foarte scăzute, în timp ce pentru alții, pare să existe puține sau deloc beneficii. Aceste constatări evidențiază importanța evitării deficitului clinic de vitamina D și oferă dovezi suplimentare pentru efectele pe scară largă ale vitaminei D hormonale”. spune profesorul Hyppönen.           

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel