Urmărește emisiunea live
Suedia susţine aderarea României la Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu i-a convins pe social-democraţii suedezi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Comisia Europeana
Facebook Comisia Europeana
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a convins pe social-democraţii suedezi să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, după ce iniţial aceştia se opuneau. 

"Vă mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi, pentru declaraţiile pozitive privind aderarea României la Spaţiul Schengen, ca urmare a discuţiilor noastre extrem de productive de pe 22 noiembrie. Aderarea României la Schengen va face Uniunea Europeană mai sigură", a scris Bogdan Aurescu pe Twitter. 

Un anunţ similar a făcut şi europarlamentarul Victor Negrescu, pe Facebook. 

"Social-democrații suedezi au anunțat, în urmă cu puțin timp, că susțin aderarea României la spațiul Schengen.

Iată că din nou Partidul Social Democrat își îndeplinește cu responsabilitate datoria față de români. Suntem iar singurii care ne-am făcut treaba la nivelul familiei noastre politice.

Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să își asume și să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil.

Nu vom cere ca cei din opoziție să își ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spațiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda și Austria.

Hai, România! Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuțiile cu parlamentarii din țările membre reticente", a transmis Victor Negrescu.

Social-democraţii suedezi au schimbat discursul adoptat în urmă cu două săptămâni şi au decis să susţină aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Astfel, există majoritate acum în Parlamentul suedez pentru a susţine decizia luată deja de Guvernul suedez. 

"Se pare că autorităţile nu au nicio obiecţie asupra extinderii. Astfel, suntem pregătiţi să susţinem o poziţie suedeză care deschide calea extinderii Schengen către România şi Bulgaria", a transmis Shekarabi, citat de svt.se

Aurescu: România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.

Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman. 'În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar.

Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.

Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state', a spus Aurescu după întâlnire.

Discuţiile au vizat şi aderarea României şi Croaţiei la OCDE. 'Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori către procesul de negociere a aderării', a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria.

'Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria', a spus Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România. Oficialul croat efectuează o vizită în România, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel