Data publicării:

Suedia încheie ancheta privind sabotajul la Nord Stream și furnizează probe către Germania - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare gazoductului Nord Stream 1 / Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare gazoductului Nord Stream 1 / Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Dacă nicio dovadă concludentă nu va fi găsită în cadrul celorlalte investigații rămase, misterul din spatele unuia dintre cele mai semnificative acte de sabotaj infrastructură din istoria modernă ar putea rămâne nesoluționat.

Procurorii suedezi au anunțat miercuri că vor renunța la investigația privind exploziile de pe conductele de gaze Nord Stream 1 și 2 și vor furniza probele descoperite în cadrul anchetei către investigatorii germani.

"Concluzia investigației este că jurisdicția suedeză nu se aplică și că investigația ar trebui, prin urmare, închisă", a declarat Autoritatea suedeză de urmărire penală într-un comunicat.

Conductele de gaze Nord Stream, în valoare de miliarde de dolari, care transportă gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică, au fost deteriorate de o serie de explozii în zonele economice suedeze și daneze în septembrie 2022, eliberând cantități semnificative de metan în aer.

Poliția daneză a declarat că conductele au fost lovite de explozii puternice, iar investigatorii suedezi au confirmat că urmele de explozibili găsite la fața locului arată în mod concludent că a avut loc un act de sabotaj.

Suedia, Danemarca și Germania au lansat investigații separate privind exploziile de la Nord Stream, fiecare controlând strâns informațiile. Anchetele daneze și germane sunt încă în curs.

"În cadrul acestei cooperări legale, am putut furniza materiale care pot fi utilizate ca probe în ancheta germană", a declarat Autoritatea suedeză de urmărire penală.

În urma unei investigații extinse, procurorii suedezi au concluzionat că nu a apărut nimic pentru a indica faptul că Suedia sau cetățenii suedezi au fost implicați în atac, care a avut loc "în ape internaționale".

"Având în vedere situația actuală, putem afirma că jurisdicția suedeză nu se aplică", a declarat procurorul public Mats Ljungqvist într-un comunicat.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina de explozii care au tăiat-o în mare parte de pe piața europeană profitabilă. Aceste țări au negat implicarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel