Suedia doreşte ca UE să declare grupul paramilitar Wagner drept grupare teroristă: „Suntem pregătiți”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
mynewsdesk.com
mynewsdesk.com
Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a afirmat joi că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste, notează AFP.  

'Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista UE a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale', a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström, pentru jurnalul suedez Dagens Nyheter (DN).

Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris 'să se mobilizeze diplomatic' pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.

'Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina', a afirmat ministrul suedez de externe într-un interviu acordat DN.

'Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă', a subliniat el.

'Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie', a spus Tobias Billström. În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie considerând Wagner drept 'organizaţie teroristă', atrăgându-şi mulţumirile Kievului. Miniştrii de externe ai celor 27 se reunesc vineri la Stockholm, mai scrie AFP, scrie Agerpres. 

Șeful Grupării Wagner îl amenință pe președintele Franței: ”Îi vom smulge dinții lui Macron”

Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner l-a amenințat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Furia lui Evegheni Prigojin a fost declanșată după ce Parlamentul francez a desemnat grupul său de mercenari Wagner drept organizație teroristă. Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor ruși, Prigojhin a susținut că Wagner salva oamenii din Africa Centrală, din calea soldaților francezi care ”pur și simplu îi batjocoreau” pe aceștia.

”Putem smulge dinții putrezi din acele guri rele cu un clește”,  a adăugat Prigozhin. ”Putem scoate dinții lui Macron și, în general, dinții tuturor celor care vărsă mizerie patogenă despre Wagner”, a continuat Prigojin, potrivit Politico.

Marți, parlamentarii francezi au cerut UE să îl înregistreze pe Wagner pe lista grupurilor teroriste a blocului și să aplice mai multe instrumente legale pentru a face imposibilă activitatea financiară a lui Wagner în Europa. UE l-a sancționat însuși pe Prigojin în aprilie anul trecut.

”Nu sunt doar mercenari, există voința de a masacra civili pentru câștig politic... pentru a destabiliza instituțiile”, a declarat Benjamin Haddad, deputat aparținând partidului Renașterii lui Macron, înainte  de votul de marți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel