Succesul dietei proteice și al postului intermitent, asociat cu un microbiom sănătos. Cercetător: O intervenție alimentară promițătoare pentru gestionarea obezității
Dieta de ritmitizare a proteinelor și postul intermediar se numără printre cele populare metode de scădere în greutate din ultima vreme.
Postul intermitent și ritmul proteic sunt două abordări pentru pierderea în greutate care au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, iar o nouă cercetare sugerează că acestea ar putea contribui, de asemenea, la un microbiom intestinal mai divers, un microbiom sănătos.
Studii anterioare au indicat legături între bacteriile din intestin și tendința de a lua în greutate. Aceste ultime descoperiri oferă mai multe indicii cu privire la modul în care microbii noștri interiori ar putea fi gestionați pentru a menține corpul în formă.
”Pentru a menține o comunitate și un ecosistem stabile, microbiomul intestinal trebuie să își regleze rata de creștere și diversitatea ca răspuns la disponibilitatea nutrienților și la densitatea populației”, scriu Alex Mohr, cercetător în domeniul microbiomului la Universitatea de Stat din Arizona, și colegii lor într-un articol publicat în Nature Communications, citat de Science Alert.
Dieta de ritmitizare a proteinelor presupune consumul de mese bogate în proteine pe parcursul zilei pentru pierderea în greutate, pierderea de grăsime și creșterea musculară.
Ce spune studiul
Studiul a inclus 41 de voluntari supraponderali sau obezi, care au urmat fie o dietă sănătoasă, mediteraneană, cu restricție calorică, bazată pe recomandările dietetice din SUA, fie o dietă combinată de post intermitent și ritmizare a proteinelor (IF-P) timp de două luni.
O dietă de ritmizare a proteinelor implică controlul aportului de proteine la mese specifice, în timp ce postul intermitent limitează consumul de alimente la anumite ore în unele zile.
Comparativ cu dieta cu restricție calorică, dieta IF-P a avut cu aproximativ 250-300 de calorii mai mult pe ziua fără post, dar a inclus mai multe proteine în acele zile.
La sfârșitul celor opt săptămâni, mostrele de scaun au arătat că cei care au urmat dieta IF-P aveau o selecție mai diversă de microbiotă comparativ cu celălalt grup.
Efectele au variat în funcție de individ, dar în general, grupul care a urmat dieta IF-P a raportat mai puține probleme gastrointestinale. De asemenea, au pierdut mai multă grăsime viscerală, grăsimea corporală cea mai relevantă pentru riscurile de sănătate metabolică, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Acest studiu a implicat un număr relativ mic de participanți, astfel că sunt necesare studii cu grupuri mai mari de oameni pentru a valida rezultatele, dar sugerează că anumite tipuri de dietă ar putea ajuta la remodelarea intestinului și la controlul greutății.
”Aceste constatări aruncă lumină asupra efectelor diferențiale ale regimurilor de post intermitent, inclusiv postul intermitent și ritmul proteic, ca o intervenție alimentară promițătoare pentru gestionarea obezității și sănătatea microbiotică și metabolică”, a concluzionat echipa.
Citește și: Postul intermitent. Nutriționistul Mihaela Bilic: O soluție rapidă de a slăbi! Efecte negative
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News