Data publicării:

Succesorii lui Băsescu în viața politică. Antonescu sau Ponta?

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu-antonescu-ponta dece
basescu-antonescu-ponta dece

Alina Mungiu-Pippidi face într-un editorial pentru România Liberă o analiză a principalilor subiecți care ocupă agenda politică de la noi: Crin Antonescu, Victor Ponta și Opoziția. În articolul intitulat "Succesorii lui Băsescu", dna. Pippidi apreciază în ceea ce privește situația din interiorul PNL că președintele Crin Antonescu nu are o problemă de ordin dictatorial, ci mai degrabă una de autoritate. În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, acesta "radiază siguranță, a învățat enorm" și are reacții prompte.

Politologul spune că cei doi membrii ai PNL excluși, Cătălin Cherecheș și Octavian Bot, au fost martirizați în presă, deși au câștigat titlul de "traseistul anului". "Nu, dictatura nu e problema lui Antonescu, mai degrabă lipsa de autoritate în propriul său partid, faptul că pentru pacificare a trebuit să pună miniştri care nu fac cinste PNL (...) Oricât de prost ar sta tabăra cealaltă, Antonescu nu se profilează ca succesorul numărul unu : destul să numărăm cîte teme pe agenda publică a pus el în acest început de an", scrie politologul.

Cel care era până nu de mult "imatur", Victor Ponta, este în opinia d-nei Pippidi omul politic cu cea mai mare evoluție, persoana care devine din "talent o forță". "Cine face şi ţine agenda este, indiscutabil, premierul, omul nostru politic care a evoluat cel mai mult în ultimul an, cu trista paranteză de peste vară şi cu handicapurile mari ale începutului (Stănoiu, Năstase, plagiat). Orb să fie cineva să nu bage de seamă că, indiferent de motive (arivism, ipocrizie, duşmanii nu s-au zgîrcit cu presupunerile), Ponta se descurcă bine ca prim ministru, radiază siguranţă, a învăţat enorm şi are reacţii de o promptitudine de invidiat. Linia pe care şi-a fixat-o ca personalitate e justă, şi exprimată prin cîteva formulări memorabile ( "eu sînt pentru includeri, nu excluderi", etc). Ponta şi-a pus partitura pe omul care se consultă, care cooperează, care e flexibil, omul raţiunii. Déjà pe aici sînt sigură că urlă îndignarea în unii din cei care citesc. Din păcate, vă înşelaţi cînd refuzaţi să vedeţi calităţile omului, care devine dintr-un talent o forţă", opinează jurnalistul.

Alina Mungiu Pippidi remarcă faptul că opoziția "nu face bine," iar dintre cele două tabere formate Blaga-MRU, alegătorii n-au ce alege. Depășind "ordinele băsesciene transmise de Sebi Lăzăroiu și alți ghinioniști ai anilor trecuți," PDL are alte probleme. "Cui se adresează în clipa asta PDL, în afară de foştii clienţi ? Care e acea bază socială pe care o va nemulţumi guvernarea actuală şi care e musai să caute repede o alternativă în altă parte ? (...) Cum puteţi organiza nişte alegeri primare pentru lideri. Găsiţi un electorat, şi lăsaţi-l pe el să aleagă între voi", mai scrie Alina Mungiu-Pippidi.

"Şi nu uitaţi că Băsescu a fost popular că părea sincer şi dintr-o bucată, nu mai scoateţi făcături din buzunare, care par exact contrariul lui (adică elaboraţi şi ascunşi), de parcă chiar nu aţi înţeles nimic din ce face succesul la public. Ponta devine repede şi un lider de opinie publică redutabil, şi nimic contrafăcut nu îi va face faţă, nici chiar dacă nu e el candidatul tura asta, ci primul susţinător," încheie jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel