Succes pentru Polonia. Prima bază militară permanentă a SUA din Europa de Est este în Polonia
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 22 Martie 2023, 20:49
WhatsApp
Facebook US Army
Facebook US Army
SUA a operaţionalizat prima bază militară permanentă din Europa de Est, în Polonia.

Statele Unite ale Americii au inaugurat marţi prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului american la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO "în faţa agresiunii ruse", informează AFP.

"Aceasta arată că noi suntem aici pentru a rămâne. Aceasta arată lumii întregi că SUA sunt ataşate de Polonia şi de NATO. Suntem uniţi în faţa agresiunii ruse", a declarat ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Garnizoana, a opta din Europa, va avea sarcina de a coordona sprijinul pentru forţele americane desfăşurate în Polonia şi în întreg flancul estic al NATO.

Ea a fost înfiinţată în baza unei decizii a preşedintelui american din 2022 şi va servi drept cartier general al Corpului 5 al armatei americane.

Peste 10.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în prezent în Polonia, ţară prin care tranzitează cea mai mare parte a materialului militar destinat Ucrainei.

"Apreciem mult prezenţa permanentă a trupelor americane în ţara noastră. O apreciem în special în situaţia în care se află Europa, cu o Rusie care invadează Ucraina şi încearcă să-şi reconstruiască imperiul", a declarat la rândul său ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

"Comandamentul avansat al Corpului 5 al armatei americane este deja operaţional - prin urmare, din Polonia sunt comandate forţele terestre americane pe flancul estic al NATO", a mai spus ministrul polonez, subliniind că garnizoana este "importantă pentru securitatea ţării, dar şi pentru securitatea întregului flanc estic al NATO", scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?