Data publicării:
Substanţe toxice pentru om folosite la deratizarea insectelor, în Tulcea
Garda de Mediu a găsit substanțe toxice pentru om în soluțiile de deratizare pe care Primăria din Tulcea le folosea împotriva insectelor.
Substanțele care se folosesc la dezinsecţii, în Tulcea, afectează oamenii în diferite forme şi simptomatologii, potrivit publicației locale Tulcea Noastră.
Deși presa locală scrie știri de mai multă vreme, pe acest subiect, Primăria Tulcea nu a avut nicio reacție.
Cu toate acestea, Garda de Mediu a găsit substanțe interzise în soluția folosită la stropit.
„Nu a respectat recomandările prevăzute în fișa tehnică de securitate pentru produsele Score 250EC și Decis Expert 100EC, punând în pericol sănătatea populației din Municipiul Tulcea (...) Autoutilotara împreună cu tunul pentru dispersie nu sunt autorizate pentru efectuarea acestor operațiuni”, ar fi motivat Garda de Mediu, potrivit sursei citate.
Instituția a sesizat organele de cercetare penală privind infracțiuni contra sănătății publice. În acest dosar apare şi numele primarului Ştefan Ilie, care, conform celor raportate de comisarii de mediu tulceni, este semnatarul contractului de achiziţie publica a serviciilor de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și tratamente fitosanitare în Municipiul Tulcea, mai arată sursa citată.
„În urma inspecției, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au constatat că în luna septembrie 2022, în zilele de 22 și 23, pe raza Municipiului Tulcea, au fost efectuate tratamente fitosanitare cu substanțele Score 250EC cât și Decis Expert 100EC, care fac parte din categoria substanțelor periculoase, pentru care prestatorul nu deține aviz emis de Ministerul Sănătății, Comisia Națională pentru Produse Biocide, care să recomande utilizarea acestor produse prin pulverizare – dispersie în spații deschise, având în vedere faptul că fișele cu date de securitate menționează următoarele:
- Pericol prin aspirare: Poate fi mortal în caz de înghițire și de pătrundere în căile respiratorii
- Lezarea gravă a ochilor: Provoacă leziuni oculare grave
- Toxicitate acută: Nociv în caz de inhalare
- Toxicitate asupra unui agent țintă specific: Poate provoca iritarea căilor respiratorii
- Toxicitate asupra unui organ țintă specific: Poate provoca somnolență sau amețeală
- Pericol pe termen scurt (acut) pentru mediul acvatic Categoria 1: Foarte toxic pentru viața acvatică, având efecte de lungă durată
În conformitate cu reglementările UE nr. 1907/2006, Fișele cu Date de Securitate pentru Decis Expert 100EC și Score 250EC, interzic dispersarea – pulverizarea acestora în mediu deoarece fac parte din categoria substanțelor toxice care otrăvesc organismul prin inhalare, ingestie sau absorbție prin piele.
Având în vedere gradul de toxicitate ridicat al substanțelor folosite, înainte de începerea serviciului de deratizare, dezinsecție și tratamente fitosanitare în teren, prestatorul avea obligația să informeze populația prin mass media cu cel puțin 7 zile înainte de începerea acestor operațiuni”, motivează Garda de Mediu.
În urma finalizării controlului, s-au dispus următoarele sancțiuni:
- Pentru neconformitățile constatate s-a întocmit Proces Verbal de constatare și sancționare a contravenției, conform OUG nr. 195/2005, art. 94, alin. 1, litera b, în cuantum de 100.000 de LEI.
- Pentru încălcarea prevederilor din Autorizația de Mediu nr. 112/ 22.12.2020, s-a notificat APM Tulcea referitor la încălcarea actului de reglementare.
- Au fost sesizate organele de cercetare penală privind infracțiuni contra sănătății publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News