Data actualizării:
Data publicării:

Substanța periculoasă din prăjituri. Are gust de unt și ne poate afecta ADN-ul

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Substanțe chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile tale preferate.  

Gustul inconfundabil al ciocolatei este rezultatul unui cocktail chimic de arome diferite, care sunt scoase la iveală în timpul procesului de prăjire a cacauei, scrie newsweek.com. Printre acestea, se numără o clasă de molecule numite carbonili α,β-insaturați. În timp ce aceste molecule care apar în mod natural ar putea contribui la gustul bogat și cremos al ciocolatei, s-a demonstrat, de asemenea, că unele dintre ele prezintă un comportament potențial genotoxic - cu alte cuvinte, consumul de anumiți carbonili α,β-insaturați ar putea să ne afecteze ADN-ul.

Într-un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetătorii de la Universitatea Catholique de Louvain din Belgia au testat ciocolata și alte dulciuri ambalate pentru a afla dacă vreuna dintre ele conține aceste substanțe chimice potențial periculoase la niveluri semnificative.

În primul rând, echipa și-a făcut propriile ciocolate pentru a confirma ideea potrivit cărora carbonilii α,β-insaturați s-au format în timpul procesului de prăjire și după adăugarea de unt de cacao. Cu toate acestea, concentrațiile lor au fost prea mici pentru a reprezenta o preocupare semnificativă pentru sănătate.

Apoi, echipa a analizat 22 de deserturi disponibile în comerț, inclusiv vafe, prăjituri, clătite și fursecuri, cu sau fără ciocolată. Nouă dintre cei 10 carbonili analizați au avut niveluri chiar mai scăzute, comparativ cu ciocolata făcută manual. Cu toate acestea, un singur carbonil, furan-2(5H)-ona, a apărut în concentrații mult mai mari în probele de clătite și prăjituri.

Substanța care oferă aroma de unt, interzisă în UE

Furan-2(5H)-ona produce o aromă bogată de unt și a fost folosită cândva ca aromă în produsele de patiserie. Cu toate acestea, este acum interzis în Uniunea Europeană din cauza efectelor sale genotoxice demonstrate (Newsweek a contactat FDA pentru a comenta statutul acestei substanțe chimice în Statele Unite), dar asta nu înseamnă că nu se poate forma în continuare în mod natural.

Oamenii de știință au descoperit niveluri potențial periculoase de carbonili genotoxici în prăjituri ambalate, despre care se crede că au fost produse în timpul procesului de coacere.

Ar trebui să fim îngrijorați?

"Un calcul rapid, luând în considerare un singur consum de 20 g de gustări dulci din comerț cu un nivel de furan-2(5H)-ona de 4320 µg/kg (cel mai ridicat nivel din studiu) rezultă ingestia a 86 µg de furan-2(5H)-onă, fiind îngrijorător de mult peste pragul admis în mod obișnuit", a declarat Dusart.

"Sunt necesare evaluări mai cuprinzătoare ale riscurilor pentru ca autoritățile competente să ia măsuri relevante pentru a proteja consumatorii".

Dusart a adăugat că studii ca acesta ne ajută să înțelegem cum se formează acești compuși potențial periculoși în alimente și ajută la pregătirea viitoarelor evaluări ale riscurilor și a metodelor de limitare a prezenței lor în alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel